Conferință preoțească la Făgăraș

1269

A doua conferință preoțească din această primăvară în Arhiepiscopia Sibiului a avut loc astăzi, 10 mai, la sediul Protopopiatelor Făgăraș 1 și 2. La conferința prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului au participat preoții din cele două protopopiate dinȚara Făgărașului, precum și slujitorii sfintelor altare din Protopopiatul Rupea.

Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat în prezidiu decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr și protopopii din cele trei protoierii.

În debutul conferinței IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit preoților despre însemnătatea cinstirii icoanelor și rolul lor în viața duhovnicească.

„Sfinții sunt întotdeauna transfigurați în icoane printr-o lumină lăuntrică. Icoana trebuie să transmită ceva, trebuie să aibă o semnificație mistico-simbolică. Icoana Sfintei Treimi a lui Andrei Rubliov încearcă să ne transmită nouă modul de exprimare a legăturii dintre Persoanele Sfintei Treimi. Cei trei îngeri sunt prinși în cercuri concentrice, există niște mișcări pe care le poți urmări arătând în același atât unitatea lor, perihoreza, întrepătrunderea și apropierea. Fiecare Persoană se distinge prin culoare, prin imagine, dar într-o unitate deplină, aproape insesizabilă”, a subliniat ierarhul.

Referate și discuții

După prelegerea Părintelui Mitropolit, părintele Nicolae Chifăr le-a vorbit preoților despre biruința Ortodoxiei împotriva ereziei iconoclaste și cinstirea icoanelor în Biserica răsăriteană.

A urmat apoi susținerea referatelor pregătite de câte un preot din fiecare protopopiat. Părintele Ciprian Adomnică de la Parohia Șoarș, Protopopiatul Făgăraș 2, a susținut referatul „Canonul iconografic. Așezarea icoanelor în locașul bisericesc”, iar părintele Gheorghe Rășoiu de la Parohia Viscri, Protopopiatul Rupea a susținut referatul intitulat „Pictorul de icoane/biserici: pregătire teologică, artistică și duhovnicească”. Ultimul referat susținut în cadrul conferinței preoțești a fost „Pictura pe sticlă în Țara Făgărașului”, elaborat de pr. Alexandru Socaciu din Parohia Veneția de Jos, Protopopiatul Făgăraș 1.