Sărbătoare aniversară în comuna Lisa, județul Brașov

2457

Comuna Lisa, județul Brașov, a sărbătorit duminică, 9 iulie, împlinirea a 490 de ani de la prima sa atestare documentară. Aniversarea a fost marcată de vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului care a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul aflat la poalele Munților Făgăraș. Alături de ierarh s-au aflat starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, protosinghelul Atanasie Roman, protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, ieromonahi, preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii teologul Mihai Sergiu Terzea a fost hirotonit diacon, iar diaconul Ioan Șovrea a fost hirotonit preot pentru Parohia Rășinari 1, județul Sibiu. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.

Pomenirea înaintașilor

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit credincioșilor Evanghelia citită la Sfânta Liturghie din Duminica a 5-a după Rusalii, în care ni s-a prezentat minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei.

„Dușmanul cel mai mare al vieții noastre este diavolul. El ne urăște și încearcă să ne păcălească prin fel și fel de amăgiri. Cea mai mare dintre aceste amăgiri este să ne facă să credem că nu avem nici o răspundere pentru păcat și să dăm vina pe el. Trebuie să fim foarte atenți cu noi înșine și să încetăm a da vina pe alții pentru greșelile noastre. Niciodată nu ne considerăm vinovați și totuși există un moment când trebuie să fim sinceri, în fața altarului la împărtășirea din Trupul și Sângele Mântuitorului”, a subliniat ierarhul.

La final parohul de la Lisa, Sergiu Dudan, i-a mulțumit ierarhului pentru vizita arhierească în parohia unde a slujit ca preot în perioada 1970-1976. A urmat apoi o slujbă de pomenire a preoților slujitori în această parohie și a personalităților născute în satul din Țara Făgărașului.

Sărbătoarea satului a continuat la monumentul eroilor din centrul localității unde ierarhul și soborul slujitor au oficiat o slujbă de parastas, iar primarul Gheorghe Moga i-a oferit oaspetelui o diplomă de onoare. Oficialitățile au transmis mesaje de felicitare, iar grupurile de copii și tineri au oferit momente artistice.