Hram la Schitul Augustin

726

Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a săvârșit joi, 17 mai, Sfânta Liturghie la Schitul „Duminica Sfinților Români” din comuna Augustin, județul Brașov cu ocazia hramului acestui așezământ monahal.

Ierarhul a liturghisit la altarul de vară al schitului împreună cu duhovnicul schitului, protosinghelul Iosif Bozga și alți slujitori ai sfintelor altare.

La sărbătoarea din acest an al schitului aflat pe „Dealul Mănăstirii”, la granița dintre județele Brașov și Covasna, au participat alături de obștea condusă de egumena schitului, monahia Mihaela Guraliuc și pelerini din Ardeal, credincioși din satul Augustin, maici de la mănăstiri din Arhiepiscopia Sibiului.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii PS Ilarion Făgărășanul le-a vorbit credincioșilor și maicilor despre făgăduințele, promisiunile făcute oamenilor de către Domnul Hristos la Înălțarea Sa la Cer.

După ce a istorisit credincioșilor acest eveniment important al mântuirii neamului omenesc – Înălțarea Domnului – ierarhul a precizat motivul pentru care Domnul Hristos S-a înălțat la Cer și nu a rămas în continuare alături de ucenici pentru a-i învăța cuvântul Evangheliei, pentru a le da putere, pentru a nu se îndepărta de învățătura lui Dumnezeu, și anume acela că prin prezența Sa la cer cu trupul îndumnezeit, El ne ocrotește pe toți, este tot timpul lângă noi, nevăzându-L, nesimțindu-I prezența și că ne ocrotește. Aceste consecințe ale Înălțării Domnului Hristos cu trupul la cer reies limpede și din condacul praznicului: „Plinind rânduiala cea pentru noi și pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești, Te-ai înălțat întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru, de unde nicicum nu Te-ai despărțit; ci, rămânând nedepărtat, strigi celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră.” Deci El a venit, a îndeplinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu Tatăl și S-a întors de unde a venit. Mântuitorul a unit Cerul cu pământul, căci la naștere a primit trup omenesc ca și noi, în care a pătimit, a fost îngropat, a Înviat și tot cu acesta S-a Înălțat la ceruri și șade de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl. Prin Înălțarea cu trupul la cer, Mântuitorul Hristos a biruit acel zid care era între Dumnezeu și om odată cu căderea protopărinților din Rai, și a deschis iarăși cerurile ca și noi să ne putem urca prin împlinirea voii lui Dumnezeu și a cuvântului Său. O primă făgăduință pe care o face Domnul Hristos Înălțându-se la cer, este aceea că ”Eu sunt cu voi până la Sfârșitul veacurilor”, apoi le-a mai spus ucenicilor că ”Eu sunt cu voi și nimeni nu poate sta împotriva voastră”, de asemenea a mai promis că prin Înălțarea Sa vrea să ne ridice pe toți la Cer, de-a dreapta Tatălui (însă fiind datori a-I împlini poruncile) și nu în ultimul rând a făgăduit că ne va trimite și pe Duhul Sfânt, ceea ce s-a și întâmplat la zece zile de la Înălțarea Sa la Ceruri.

”Înaltpreasfințitul părintele nostru Mitropolit Laurențiu trimite arhierești binecuvântări maicii egumene, părintelui duhovnic, întregii obști, credincioșilor care ați venit la această slujbă, celor care ajută, celor care au ctitorit schitul. Dumnezeu să vă răsplătească osteneala, să vă dăruiască sănătate, pace și să ne bucurăm cu toții, să fim acolo de-a dreapta Tatălui în Ceruri, când va socoti Dumnezeu pentru fiecare. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, să vă răsplătească osteneala pe care a-ți făcut-o în această binecuvântată zi venind să ne rugăm aici la Schitul Augustin împreună”, a spus PS Ilarion.

Părintele duhovnic al schitului protosinghelul Iosif Bozga, a mulțumit ierarhului pentru prezența Sa la hramul schitului, pentru bucuria de a sluji împreună, precum și preoților împreună slujitori, dar și credincioșilor prezenți, maicilor și surorilor care au ajutat cu ocazia acestei sărbători.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a miruit credincioșii prezenți și a oferit iconițe.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică