Festivalul „Tradiţii şi obiceiuri de Paşti în Ţara Făgăraşului”

1748

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului – Concurs “Tradiţii şi obiceiuri de Paşti în Ţara Făgăraşului” a avut loc astăzi, 20 aprilie 2016, la Făgăraş. Festivalul este organizat în cadrul proiectului judeţean “Biserica, şcoala, familia creştină” şi se desfăşoară în fiecare an la Colegiul “Aurel Vijoli” din Făgăraş. Au participat ]n acest an elevi de la 22 de unităţi şcolare din Ţara Făgăraşului.

Festivalul a fost precedat de Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite săvârşită în Capela “Sfânta Ecaterina”, slujbă la care a participat şi Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Programul festivalului a cuprins o paradă a costumului popular, elevii participanţi prezentând frumoasele costume populare din zonele din care provin. Concursul propriu-zis a fost structurat pe mai multe secţiuni: “Icoane pe sticlă sau lemn”, “Ouă specifice Paştilor”, “Cusături şi împletituri”, “Dulciuri de post” şi “Pricesne şi poezii specifice sărbătorii Paştilor”.

În deschiderea concursului, PS Ilarion a transmis un cuvânt de salut, felicitându-i pe participanţi şi pe organizatori, îndemnându-i pe toţi să se străduiască să păstreze tradiţiile creştineşti şi româneşti. Directorul Colegiului “Aurel Vijoli”, doamna prof. ing. Liliana Spiridon a prezentat în continuare tema concursului, menţionând că acesta se adresează elevilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, cu aptitudini muzicale, înclinaţii şi interes pentru crearea unor lucrări plastice, preparate culinare, care valorifică tradiţiile şi obiceiurile româneşti de Paşti. Scopul acestui concurs este cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor legate de sărbătoarea Paştilor şi cultivarea sensibilităţii şi aptitudinilor artistice ale elevilor.

La finalul concursului cei mai buni participanţi au primit diplome din partea organizatorilor.

 

Autor : arhid. Chiril Socaciu