Au început manifestările academice dedicate împlinirii celor 230 de ani de învățământ teologic la Sibiu

5913

Manifestările academice dedicate împlinirii celor 230 de ani de la înființarea învățământului teologic ortodox de la Sibiu au început astăzi, 16 mai, fiind precedate de Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice de la facultatea menționată. La Sfânta Liturghie au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Daniil, Episcop locțiitor al Episcopiei Dacia Felix și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Au fost prezenți la slujba religioasă rectorul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, prof. univ. dr. general Ghiță Bârsan, decani și cadre didactice de la alte universități din țară și străinătate, studenți teologi și numeroși alți oaspeți.

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu și soborul slujitor au oficiat  un parastas pentru toți profesorii de Teologie de la Sibiu care au trecut la Domnul.

În Aula “Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie s-au deschis manifestările prin cuvântul de bun-venit al decanului instituției, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr. PS Episcop Varlaam Ploieșteanul a citit mesajul de felicitate și de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Au urmat discursul IPS Mitropolit Laurențiu, al oaspeților din țară și din străinătate, al prefectului de Sibiu, Vasile Cristian Roman și al primarului interimar de Sibiu, Astrid Fodor. Președintele senatului Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, a oferit o distincție din partea instituției clujene pentru facultatea sibiană, iar pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu a vorbit despre cele mai importante momente din viața învățământului teologic ortodox de la Sibiu. De asemenea, a fost lansat volumul “230 de învățământ teologic ortodox la Sibiu” al părintelui Păcurariu, reeditat recent la Editura “Andreiana”, iar la final s-a prezentat albumul fotografic și documentar “Vocație și dăinuire. Învățământ teologic ortodox la Sibiu, 230 de ani de istorie <<în chipuri și icoane>>”.

Manifestările au continuat cu prelegerea festivă a arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., intitulată “Relevanța învățământului teologic pentru lumea contemporană”, iar ziua se încheie cu un concert aniversar al studenților teologi, eveniment ce se desfășoară în această seară de la ora 19.00, la Sala “Thalia”.

Manifestările continuă mâine cu Simpozionul internațional „Relevanța învățământului teologic pentru lumea contemporană”, iar miercuri și joi vor avea loc un simpozion al studenților și masteranzilor, un simpozion al doctoranzilor, precum și sesiuni de comunicări din partea profesorilor din străinătate.

 

Autor: Ștefan Mărculeț