A doua ediție a Festivalului Cultural de la Cristian, județul Sibiu

1063

Parohia Cristian, județul Sibiu, a chemat la a doua ediție a Festivalului Cultural din comună pe toți iubitorii de frumos. Sala Căminului Cultural din localitate a fost neîncăpătoare pentru cei care au dorit să savureze parfumul toamnei pe ritmuri de muzică de calitate și care i-au aplaudat la scenă deschisă pe tinerii artiști.

Părintele paroh Adrian Roman a inițiat și organizat festivalul cu încredințarea că activitățile pastorale și sociale se pot împleti armonios cu cele culturale, luminând chipuri și suflete. Parohia, împreună cu tinerii, a organizat de-a lungul timpului și alte seri duhovnicești și evenimente culturale pe plan local și național.

Cu sprijinul Primăriei Cristian și al Școlii Gimnaziale din localitate, duminică, 16 octombrie 2016, au urcat pe scenă prichindeii de la Grădiniță, conduși de doamna educatoare Elena Cașir, cu recital și joc ardelenesc, apoi trupa de dans a Școlii Gimnaziale, condusă de doamna prof. Carmen Merlan. Au urmat Denis Ciobanu, cu o interpretare la orgă a cântecului din Mărginimea Sibiului și vals, trupa de teatru a Școlii Gimnaziale  cu piesa „Revolta poveștilor” pusă în scenă sub îndrumarea doamnei prof. Dana Rotărescu, piesă care a câștigat anul acesta patru premii ale Teatrului Gong, orchestra Liceului de Artă de la Sibiu, condusă de profesorul Andrei Crăciun, Ansamblul de muzică tradițională „Junii” de la Sibiu, condus de prof. Cosmin Verde și grupul folcloric „Doruri mărginene”, o clasă externă la Cristian a Școlii Populare de Artă de la Sibiu, îndrumat de prof. Ion Chiș.

Cultură și identitate

După momentul artistic al celor două soliste de muzică populară, Paula Merdea și Ionela Sterp, seara a fost încheiată de Ansamblul popular „Plaiuri de munte”. Acesta a fost înființat și susținut de Parohia Cristian, condus de domnul Vasile Gândilă, membru al Consiliului parohial, cu sprijinul femeilor din Comitetul parohial care pregătesc pentru tineri costumule populare ce aparțin parohiei și care sunt create special pentru ei.

„Evenimentele organizate de Parohia Cristian au reușit să adune și să entuziasmeze pe cristereni, convingându-i că este nevoie mereu de reînnoire în ceea ce privește activitatea culturală dintr-o comunitate. Cristian este o comună străveche, fostă așezare săsească unde românii, altă dată minoritari, gospodăresc astăzi o nouă vatră, cu consăteni proveniți din reugiuni diferite. În acest context, Biserica și cultura reprezintă principalul factor de unitate. Identitatea unei culturi, prețuirea unor valori, susținerea tradițiilor și obiceiurilor românești ne dau siguranța că vom fi o comunitate și un popor trainic și luminat în viitor. Mulțumim sponsorilor și voluntarilor care au contribuit la reușita acestui eveniment”, a spus pr. Adrian Roman.

Autor: Cristina Roman