A fost lansat albumul „Sibiu: Catedrale de oameni”

3506

În Sala „Atrium” a Primăriei Municipiului Sibiu a fost lansat miercuri, 19 iulie, albumul „Sibiu: Catedrale de oameni” realizat de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula și Sorana Maier. Albumul prezintă cele mai importante personalități din istoria cetății transilvane, oameni care au făcut din Sibiu o capitală a culturii și spiritualității românești.

Lansarea albumului a marcat vernisarea Expoziției „Sibiu: Catedrale de oameni” din sala amintită a Primăriei Sibiu, o expoziție prin care publicul sibian are posibilitatea să afle mai multe despre personalitățile sibiene prin intermediul fotografiilor inedite, însoțite de scurte texte informative. Expoziția și albumul au fost realizate de Casa de Presă și Editura „Tribuna”, în cadrul unui proiect derulat în Agenda Culturală 2017, cofinanțat de Primăria Sibiu și Consiliul local Sibiu. Partenerii acestui proiect au fost Mitropolia Ardealului, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „Astra”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și Muzeul Național „Brukenthal”.

La eveniment au participat prefectul județului Sibiu, Lucian Radu, primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, directorul Bibliotecii „Astra”, Silviu Borș, precum și alte oficialități, reprezentanți ai instituțiilor partenere și oaspeți.

„Academia de a fi sibian”

În cuvântul de felicitare primarul Astrid Fodor a mulțumit autorilor albumului „Sibiu: Catedrale de oameni” pentru efortul depus în a oferi cititorilor o lucrare de evocare a personalităților din istoria orașului.

„Este un album dedicat sufletului acestui oraș, adică oamenilor. Știm cu toții că Sibiul s-a dezvoltat, a crescut și a ajuns ceea ce este astăzi datorită comunității sale, dar amprenta consemnată de istorie în ceea ce privește dezvoltarea Sibiului și locul unde se află el astăzi a fost pusă de acele personalități remarcabile, iar cele mai multe dintre ele sunt prezentate în acest album”, a spus primarul Astrid Fodor.

În continuare, Sorana Maier a vorbit despre sprijinul oferit la realizarea albumului de Mitropolia Ardealului și celelalte instituții partenere.

„Acest album ar fi fost lipsit de substanță fără sprijinul părintelui Constantin Necula și chiar îndrăznesc să spun că are o valoare literară datorită scrierilor sale. Nu am fi putut ilustra albumul fără sprijinul Mitropoliei Ardealului, Bibliotecii Astra și Facultății de Teologie Ortodoxă”, a spus Sorana Maier.

Părintele Constantin Necula a subliniat în cuvântul său importanța darurilor făcute de personalitățile sibiene culturii și patrimoniului național.

„Albumul acesta este despre noi, nu despre ziduri, nu despre străzi, nu despre ce visăm, ci despre oamenii aceștia care ne-au ținut și ne-au constituit ca oraș, un oraș care n-ar fi avut atâta suflet ți ar fi fost un oraș gol fără oamenii care au dăruit Sibiului mai mult decât clădiri, au dăruit demnitate, verticalitate, omenie. Nu ne-a fost greu să găsim oameni reprezentativi, pentru că Sibiul este reprezentativ. Îmi place să spun că de mai bine de 20 de ani sunt student la ce mai înaltă academie, academia de a fi sibian. Aici în fiecare zi mai înveți câte ceva despre orașul acesta”, a subliniat pr. Constantin Necula.

Textul albumului „Sibiu: Catedrale de oameni” este tradus și în limba engleză, prin eforturile prof. Marcela Albu, iar dintre personalitățile prezentate în lucrare îi amintim pe baronul Samuel von Brukenthal, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Emil Sigerus, Partenie Cosma, Nicolae Cristea, Octaviam Smigelschi, George Bariț și Vasile Aaron.