A început la Sibiu Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor

780

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor a început la Sibiu joi, 18 ianuarie, cu o slujbă de seară oficiată la Catedrala mitropolitană din oraș de un sobor de preoți. La slujba Vecerniei au asistat reprezentanții confesiunilor din cetatea transilvăneană.

În soborul slujitor s-au aflat prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula și preotul Gheorghe Streza, slujitor al locașului de cult. Comunitățile creștine din Sibiu au fost reprezentate în prima seară de rugăciune pentru unitate, amintindu-i aici pe episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Reinhart Guib, pe preotul catolic Onoriu-Oscar Raicea și pe protopopul greco-catolic Nicolae Popa.

La finalul Vecerniei, părintele Aurel Pavel a vorbit despre importanța acestei săptămâni de rugăciune pentru unitatea creștinilor, o tradiție veche prin care reprezentanții diferitelor confesiuni vin împreună pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu.

„În toată creștinătatea, începând cu această seară se desfășoară această îndătinată săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor. În cadrul slujbelor ortodoxe ne rugăm pentru unitatea Bisericii lui Hristos. Este o cerință a Mântuitorului Iisus Hristos «ca toți să fie una», iar această unitate este un deziderat al Bisericii indiferent de orientarea confesională. Dumnezeu să ne povățuiască pașii, dar și gândul nostru, tocmai spre unirea unii cu alții, într-o comuniune desăvârșită cu Hristos”, a spus părintele Aurel Pavel.

„Martori ai tăriei lui Dumnezeu”

            Cuvântul de meditație a fost citit de episcopul evanghelic Reinhart Guib și a pornit de la tema din acest an, aleasă de Bisericile din Arhipelagul Caraibelor. Tema este constituită dintr-un verset luat din cântarea de laudă a poporului Israel: „Dreapta Ta, Doamne, și-a arătat tăria” (Ieșire 15,6).

„Pe 1 decembrie 1918 și pe 22 decembrie 1989 Dumnezeu S-a îndurat și de noi astfel încât anul acesta sărbătorim 100 de ani de la unirea țării cu Transilvania, respectiv 29 de libertate după regimul comunist. Totodată pe 13 ianuarie 2018, deci cu câteva zile în urmă, s-au împlinit 450 de ani de la prima proclamare în Europa a toleranței și libertății de conștiință și credință și aceasta s-a întâmplat la Turda. Am sărbătorit toate Bisericile istorice acest moment. Toate acestea, dragi frați și surori, n-au venit de la sine. Oameni cu mare iubire pentru adevăr și dreptate, toleranță și libertate, pentru aproape, comunitate și neam s-au dedicat cu trup și suflet, cu credință și speranță și chiar cu prețul vieții lor pentru un viitor liber, demn și bun pentru toți, nu doar pentru unii. Toți aceștia sunt martori ai tăriei lui Dumnezeu și astfel 2018 este un an în care suntem invitați să dăm glas împreună bucuriei și recunoștinței pentru eliberarea de război, de dictatură și subjugare. Dar frați și surori, nici în secolul XXI popoarele lumii nu sunt ocolite, după cum vedem, de războaie, de terorism, de acțiuni solitare periculoase, tendințe de subjugare care provoacă milioane de refugiați, revolte și proteste, nemulțumiri profunde. (…) Astfel, 2018 este și un an în care suntem chemați în calitatea noastră de creștini și de Biserici creștine să înălțăm rugăciunea noastră comună pentru ca dreapta lui Dumnezeu să-și facă vestită tăria din nou în cer și pe pământ, în lume și în țara noastră. Astfel să ne rugăm Bunului Dumnezeu și noi să ne apropiem ca Biserici și ca creștini unii de alții pentru că facem toți parte dintr-o familie, familia lui Dumnezeu”, a subliniat episcopul Reinhart Guib.

Programul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor va continua la Sibiu sâmbătă, 20 ianuarie, cu o seară de rugăciune organizată la Biserica Ursuline (greco-catolică), iar luni 22 ianuarie va avea loc o seară de rugăciune la Biserica evanghelică „Johanniskirche”. Biserica romano-catolică din Piața Mare va găzdui seara de rugăciune miercuri, 24 ianuarie, iar joi, 25 ianuarie, va fi organizată seara de rugăciune la Biserica Reformată Calvinistă.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor a fost instituită în 1908, când s-a hotărât ca în a treia săptămâna a lunii ianuarie să fie organizate seri de rugăciune comună pentru credincioșii diferitelor confesiuni. În fiecare an se alege o temă de meditație, iar reprezentanții confesiunilor creștine rostesc în biserici cuvinte de învățătură.