A început la Sibiu simpozionul național despre satul românesc

771

Simpozionul național dedicat satului românesc a început luni, 23 septembrie, la Sibiu, în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA”. Simpozionul este organizat de Arhiepiscopia Sibiului, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul Complexului Național Muzeal „ASTRA”.

Simpozionul național de la Sibiu are două teme: „Anul satului românesc: între tradiție și modernitate” și „Figurile emblematice ale patriarhilor Nicodim Munteanu, Iustin Moisecu și importanța activității traducătorilor de cărți bisericești”. Lucrările simpozionului se desfășoară pe două zile, în cadrul Pavilionului Muzeal Multicultural din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, respectiv la Centrul socio-cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Păltiniș. Sunt prezenți la Sibiu profesori de teologie, etnologi și cercetători din cadrul mai multor centre universitare din țară (Sibiu, Cluj, Arad, Alba-Iulia și Baia Mare).

Invitații și participanții la simpozion au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la deschiderea evenimentului. Ierarhul a subliniat în cuvântul său importanța implicării Bisericii în păstrarea patrimoniului spiritual și cultural din satele românești. Părintele Mitropolit a evidențiat în cuvântul său unicitatea vieții din cadrul comunităților rurale românești.

„Fiecare localitate s-a creat în jurul unei biserici, a unui edificiu spiritual. Când trecem pe lângă satele noastre vedem case și turla vreunei biserici împrejurul caselor, sau într-un loc ridicat. Ne amintim cu toții când am trecut pentru prima dată în mod conștient pragul bisericii, ne-am trezit noaptea, în acele momente extraordinare din cadrul sărbătorilor pascale, sau bucuria avută cu prilejul sărbătorilor Crăciunului, Anului Nou, Bobotezei. Toate aceste nu se șterg, chiar dacă au venit altele mult mai ample și mai complicate în viața noastră, în mintea noastră, dar acele momente pline de o profundă emoție, de ceva unic și prima emoție spirituală apărută în viața noastră nu se uită niciodată”, a spus ierarhul.

 Mesajul rectorului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, a fost transmis de prorectorul instituției, prof. univ. dr. Marian Țiplic.

„Cu toții avem rădăcini la sat. Dacă ne uităm un pic în urmă, a doua, a treia generație o identificăm într-un sat care pentru noi este locul acela de retragere, chiar dacă nu în mod fizic, măcar în momentele când gândurile noastre simt nevoia să se ancoreze de ceva extrem de drag și de stabil și ne întoarcem către sat, ne întoarcem către cei care au locuit sau locuiesc acolo, ne sunt dragi nouă și inevitabil ne gândim la acel sat în care erau trei piloni extrem de importanți: preotul, învățătorul și notarul”, a spus prorectorul Marian Țiplic.

Sat, biserică, tradiții

Primarul comunei Sadu și vice-președintele Asociației Comunelor din România, Valentin Ivan, a transmis un mesaj din partea președintelui acestei asociații, Emil Drăghici. Primarul Valentin Ivan a vorbit apoi despre localitatea Sadu, una dintre cele mai frumoase și importante comune din țară.

„Pentru mine «acasă» este satul natal, comuna Sadu. Când vorbești de Sadu nu poți vorbi decât de o așezare binecuvântată de Dumnezeu, șerpuită de râul cu același nume unde, de-a lungul istoriei, sătenii au dovedit că sunt oameni vrednici, înțelepți și și-au lăsat amprenta în dezvoltarea economică națională a sistemului hidroenergetic, în acest fel Sadu devenind prima localitate rurală electrificată din România și, mai mult decât atât, mari personalități ale istoriei neamului românesc au văzut lumina zilei la Sadu”, a spus Valentin Ivan.

Un mesaj de bun-venit din partea directorului Complexului Național Muzeal „ASTRA” din Sibiu, Cristian Ștefan, a fost transmis de dr. Mirela Crețu, director în cadrul instituției sibiene.

„Muzeul «ASTRA» este un sat și sunt convinsă că îl sărbătorim pe tot în acest an. Fiecare casă reprezintă un sat, fiecare casă are urmele, duhul și spiritul părintelui care a pășit în satul de unde provine acea casă, pentru că părintele le-a fost alături celor care au clădit casa, de la temelia și până când au plecat în cealaltă casă, în celălalt neam, dincolo, spre ceruri”, a spus dr. Mirela Crețu.

Toți cei prezenți au avut posibilitatea apoi să afle mai multe despre eforturile depuse de Muzeul „ASTRA” în salvarea bisericii din Vința, județul Alba, care a fost strămutată pentru a fi salvată de distrugerea provocată de apele unui lac de decantare a sterilului de la Valea Șesei și va fi reconstruită în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.  Dr. conf. univ. dr. Gianina Ionescu, directorul Centrului „ASTRA” pentru Patrimoniu a prezentat etapele restaurării catapetesmei care va fi montată în biserică, dar și celelalte etape ale restaurării picturii murale.

În a doua parte a zilei a avut loc prezentarea comunicărilor științifice elaborate de invitații ajunși la Sibiu pentru a transmite celor prezenți rodul cercetării academice pe tema satului românesc.

Invitații au avut posibilitatea să viziteze Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, iar masa de prânz din cadrul Târgului de țară a avut bucate gătite tradițional și după rețete mănăstirești.

Simpozionul continuă marți, 24 septembrie, la Centrul socio-cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Păltiniș, județul Sibiu, unde invitații vor susține referate pe cea de-a doua temă a evenimentului academic.