A treia ediție a Concertului educativ de la Catedrala mitropolitană din Sibiu

588

La Catedrala mitropolitană din Sibiu a avut loc duminică, 2 iunie, a treia ediție a Concertului educativ „Corul și importanța lui în comunitate”. Concertul educativ a fost susținut de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, iar la eveniment a participat și Corul de copii „Canto-Mina” de la Biserica „Sfântul Mina” din Sibiu.

Copiii, tinerii și toți cei prezenți la concertul educativ au avut posibilitatea să afle mai multe despre cântarea corală și despre rolul acesteia în cultul ortodox și în comunitate. Cele două coruri prezente în Catedrala mitropolitană din Sibiu au interpretat câteva cântări religioase specifice acestei perioade, iar copiii din Corul „Canto-Mina” au recitat și câteva poezii.

După un moment de prezentare a corurilor și a câtorva noțiuni de bază despre cântarea corală armonizată pe voci egale și inegale, cele două coruri au interpretat împreună o piesă muzicală învățată de copii chiar în timpul evenimentului.

„Este a treia ediție a evenimentului prin care Corul «Timotei Popovici» al Catedralei mitropolitane din Sibiu se prezintă publicului sibian. Alături de noi au fost și copiii din Corul «Canto-Mina» și împreună am pus în practică mai multe elemente din organizarea unui cor. Mulțumim tuturor celor care au participat, au fost o mulțime de copii și părinți, precum și mulți oameni din publicul sibian care s-au bucurat, au învățat câteva ceva din organizarea unui cor și au cântat împreună cu noi”, ne-a spus dirijorul Coralei „Timotei Popovici” din Sibiu, pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.

Educație și implicare

Corul de copii „Canto-Mina” de la Biserica „Sfântul Mina” din Sibiu are în prezent aproximativ 30 de copii care participă la activități și s-a remarcat în ultima perioadă prin repertoriul bogat și implicarea dinamică a elevilor în acest proiect.

„Atunci când copiii se află într-o biserică, se simt foarte bine și aduc laudă lui Dumnezeu prin cântare, mai ales în această perioadă minunată a Învierii. Iată că un proiect al Școlii Gimnaziale «Nicolae Iorga» din Sibiu și al Bisericii «Sfântul Mina» din Sibiu, un proiect inițiat de părintele Nicolae Neagu, se manifestă în felul acesta atât de frumos. Părinții, bunicii, copiii, toți au fost foarte bucuroși să cânte în această seară publicului sibian. A fost un schimb de bune practici între copii și adulți. În jur de 30 de copii vin săptămânal la repetiții la biserică, dar și la școală, la orele de muzică și de religie, repetăm atât cât putem. Orele de cântare corală nu mai fac parte, din păcate, din programa școlară, de aceea ne întâlnim în afara școlii, la biserică, și facem repetiții”, ne-a spus dirijorul Corul de copii „Canto-Mina”, prof. Simona Manea.

La final concertului educativ, toți cei prezenți în Catedrala mitropolitană din Sibiu au cântat „Hristos a înviat” împreună cu cele două coruri.

Evenimentul a făcut parte Proiectul „Lumină și Armonie” al Coralei „Timotei Popovici” și a fost cofinanțat de Consiliul local și Primăria Sibiu.