Tabără și daruri pentru elevii merituoși de la Veneția de Jos, județul Brașov

657

Copiii și tinerii din Parohia Veneția de Jos, județul Brașov, au primit mai multe daruri, după un an de eforturi școlare și extra-școlare. Mai mulți donatori și oameni cu suflet mare au făcut posibil ca, pe lângă premiile obținute la școală, munca să le fie răsplătită și cu o tabără de creație și recreație.

Aproape 25 de copii premianți, și care învață la școlile din Făgăraș, a avut anul acesta satul Veneția de Jos. Cadoul pentru ei, o bine-meritată tabără de vară cu activități complexe. „Anul trecut am avut 20 de copii cu medii foarte bune la școlile din Făgăraș, motiv pentru care am reușit să le organizăm o tabără gratuită la Mănăstirea «Brâncoveanu» de la Sâmbăta de Sus. Copiii ne-au bucurat și anul acesta cu rezultatele foarte bune la învățătură, obligându-ne astfel, să le oferim din nou o tabără. Ea va fi organizată pe Valea Oltului, în satul de vacanță de la Călimănești și poartă denumirea generică «Drumeț în țara mea – Oltenia»”, a explicat părintele paroh. Fundația amintită va susține tabăra cu alimente, parohia prin Consiliul Parohial va finanța o parte din transport, iar cazarea copiilor va fi suportată de Mănăstirea Turnu, județul Vâlcea. Alte cheltuieli ale taberei vor fi suportate de un donator anonim.

Părintele paroh din Veneția de Jos ne-a dezvăluit și în ce vor consta activitățile pe care le vor avea copiii și tinerii în tabără: „vom merge în drumeție pe munte, vom descoperi împreună câteva mănăstiri din județul Vâlcea, vor avea și o zi la bazin. Doamna preoteasă le va pregăti jocuri și activități creative și recreative, jocuri de grup și chiar și foc de tabără”, a spus părintele Alexandru Socaciu.

Ca o încununare a tuturor activităților desfășurate sub egida Centrului „Ioan Cavaler de Pușcariu” de anul acesta, duminică 25 iunie va fi prezentată membrilor parohiei o sinteză a activităților. Detalii despre activitățile Centrului „Ioan Cavaler de Pușcariu” pot fi urmărite și pe pagina de facebook cu același nume.

Vânătoare de comori

În luna iunie nu doar școlile de stat trimit copiii în vacanță, ci și activitățile catehetice de la parohii se opresc pentru a încununa eforturile depuse și pentru a-i răsplăti pe cei mai harnici.

„Am avut foarte multe activități și anul acesta în parohie, deși ne-am propus să le reducem substanțial pentru a nu-i îngreuna pe copiii și tinerii de la noi  care oricum depun eforturi considerabile la școlile unde învață fiecare. Dar, socoteala noastră nu s-a potrivit cu cererea lor, așa că ne-am văzut nevoiți să continuăm unele activități de anul trecut, ba mai mult, chiar să începem altele noi și mult mai frumoase”, a spus părintele paroh Alexandru Socaciu.

Una din reușitele Centrului „Ioan Cavaler de Pușcariu” de anul acesta a fost un proiect pe care tinerii din parohie l-au propus, tot ei l-au susținut și organizat și, poate cel mai greu, tot ei au reușit să îl implementeze. Este vorba de Proiectul „Rural treasure hunting” la Veneția de Jos finanțat de Programul „YouthBank Făgăraș”, prin Fundația Comunitară „Țara Făgărașului” și de Parohia Veneția de Jos.

„M-am bucurat că inițiativa de a propune și de a primi finanțare pentru un proiect al tinerilor pentru comunitate a venit chiar de la cei cu care lucrăm în sat. La început am fost surprins de acest demers și interes al lor, apoi ne-am apucat de treabă împreună cu ei. În jur de 40 de persoane din sat, Postul de Poliție Părău și Primăria și Consiliul Local Părău au fost parteneri în proiect. Mulțumim lui Dumnezeu că totul a fost așa cum ne-am dorit să fie”, a precizat părintele Alexandru Socaciu.

Comorile satului

În ce a constat proiectul lor? Simplu. Un joc interactiv, cu ocazia Zilei internaționale a Copilului, a prilejuit întâlnirea mai multor copii din Făgăraș, Veneția de Jos, Comăna, Crihalma și Ticușu Nou. Aceștia au avut de parcurs mai multe trasee cu probe sportive sau de logică pentru a găsi comoara Veneției. Comoara a constat în faptul că, pe lângă premii și medaliile învingătorilor, toți au descoperit un sat cu o istorie bogată, o comunitate prea puțin cunoscută, dar și un mod plăcut de a petrece timpul liber.

Echipa câștigătoare a fost desemnată în funcție de timpul în care a îndeplinit sarcinile la finalul cursei.

„Evenimentul s-a desfășurat foarte frumos, organizarea a fost foarte bună și participanții s-au distrat. Mi-ar plăcea să se mai organizeze astfel de evenimente în Veneția”, a spus Georgiana Popeneciu, fotograf voluntar al evenimentului.

„Ca voluntar a fost foarte frumos să vezi cum participanții merg prin satul tău să caute case vechi, oameni sau alte obiecte, să îi vezi cum lucrează în echipă şi cum decid împreună cum să facă să treacă probele fie de logică, fie sportive”, a spus Sebastiana Gafton, voluntar în cadrul evenimentului.

„Pentru comunitatea noastră jocul de valorificare a vetrei satului, a oamenilor și a zonei este ceva inedit și îmbucurător. Dintr-o dată să vezi pe străzile din sat numai copii care se plimbă, întreabă și râd cu gura până la urechi este ceva deosebit. Le mulțumim tuturor participanților, părinților lor și organizatorilor pentru modul lor frumos de a se lăsa captați de evenimentul nostru”, a spus preotul Alexandru Socaciu.

Alte proiecte desfășurate în cadrul activităților centrului parohial  au fost: ateliere de creație și recreație (brățări, brelocuri și ale suveniruri), jocuri de societate și creative pentru copii de diferite vârste, lecții de română și matematică interactive, Crăciunul – sărbătoarea bucuriei (cântece, poezii și o mică piesă de teatru), participarea la diferite întâlniri și dezbateri culturale cu grupa celor mari (Întâlnirea tinerilor ortodocși  de la Brașov, Întâlnirea tinerilor de la Sibiu, Zilele Sfântului Andrei Șaguna la Sibiu – expoziție cu icoane pe sticlă), înscriere la cursurile de chitară organizate la Protopopiatul Făgăraș, Chipuri de lumină în temnițele comuniste – o lecție de istorie recentă cu zeci de invitați, ceteheze cu diferite teme pe diferite vârste la biserica parohială, Sfânta Liturghie în pădure, la fosta mănăstire, drumeții pe bicicletă etc.

Daruri pentru copii

De asemenea, Fundația „Bucuria Darului” din Brașov, prin mijlocirea unui venețean stabilit acolo, donator constant al fundației, a distribuit peste 50 de pachete de alimente copiilor care frecventează școala din sat, familiilor nevoiașe sau celor cu venituri reduse din comunitate. „Acest demers al celor de la Fundația «Bucuria Darului» a venit ca o binecuvântare pentru eforturile noastre. Cred că în fiecare lună, din octombrie anul trecut, 50 de pachete au fost distribuite fie elevilor prezenți la școală, fie familiilor cu venituri mici, fie văduvilor. Mereu le-am transmis celor de la „Bucuria darului ” prețuirea noastră și mulțumiri sincere pentru eforturile lor. Foarte frumoasă a fost și inițiativa lor de a da premianților de la școala din sat câte un pachet consistent de alimente, aproximativ 25 de astfel de pachete”, a spus părintele Alexandru Socaciu.

Autor: prof. Petruța Socaciu