Absolvenții licențiați ai Facultății de Teologie din Sibiu au depus jurământul

3180

Absolvenții licențiați ai promoției 2014-2018 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au depus vineri, 6 iulie, jurământul de fidelitate și credință față de Biserica Ortodoxă.

Ceremonia a avut loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu, după Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr și prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel. La Sfânta Liturghie au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, cadre didactice de la facultatea sibiană, absolvenții licențiați, părinții și rudele acestora. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților teologi.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un parastas pentru profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu trecuți la Domnul și pentru unul dintre colegii promoției menționate trecut în veșnicie în anii de studenție.

Teologie și viață

În cuvântul de felicitare și de binecuvântare IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe cei 62 de absolvenți licențiați să conștientizeze legământul făcut acum prin depunerea jurământului și să slujească toată viața Biserica lui Hristos.

„Dacă ați absolvit Facultatea de Teologie și ați devenit teologi, adică oameni care Îl cunosc și Îl mărturisesc pe Dumnezeu, atunci trebuie să treceți prin examenul de conștiință și să vă pregătiți pentru o viață duhovnicească serioasă, nu pentru un ascetism forțat, ci de drag. Dacă ați citit teologie, veți face minuni, adică veți fi bucuroși, împăcați și veți trece ușor prin toate încercările vieții și veți avea o familie binecuvântată de Dumnezeu. În Teologie, cei care s-au identificat cu acestea au sporit până în momentul acesta și au devenit acum posesorii unei bogății pe care nimeni nu le-o poate lua. Ați primit o bogăție sufletească în mintea și în inima voastră. Ați luat cunoștințe ample și sunteți legați de teologie toată viața”, a spus ierarhul.

Decanul Facultății de Teologie din Sibiu, părintele Nicolae Chifăr i-a felicitat pe absolvenți pentru eforturile depuse în toți acești patru ani în a se forma intelectual și duhovnicește.

„V-ați angajat înaintea lui Dumnezeu să păstrați și să apărați credința și bunul nume al instituției pe care ați absolvit-o. Vă dorim să fiți sănătoși, vă dorim să fiți credincioși, vă dorim să vă binecuvânteze Dumnezeu cu harurile Sale cele bogate și să identificați darurile pe care Dumnezeu vi le-a dat și să le înmulțiți așa cum Dumnezeu dorește de la noi toți. Mulțumim părinților care v-au născut, v-au crescut și v-au îndemnat să urmați școala de teologie, v-au încredințat profesorilor de la Teologie și astăzi se bucură împreună de acest sfârșit de an universitar”, a subliniat părintele decan.

Premiul de excelență Aurel Jivi și premiul pentru rezultate remarcabile la disciplina Istoria Bisericească Universală a fost acordat în acest an absolventului Vlad Daniel Fișcă.

După depunerea jurământului, absolvenții au fost declarați licențiați în Teologie.