Absolvenții teologi de la Sibiu au depus jurământul

6318

Promoția 2013-2017 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a depus jurământul de credință și fidelitate față de Biserica străbună. Ceremonia a avut loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu, după Sfânta Liturghie oficiată la sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel.

Absolvenții au participat împreună cu părinții, rudele și apropiații la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu de un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În soborul slujitor au făcut parte cadre didactice de la facultatea sibiană, alături de slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de corul absolvenților din promoția 2017, iar teologul Flaviu Mihai Foica a fost hirotonit diacon.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, care a prezentat viața și virtuțile Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

„Sărbătorim astăzi pe doi dintre marii Apostoli ai pleiadei apostolice care a slujit pe timpul anilor în care Mântuitorul și-a împlinit misiunea Sa de pregătire a lumii pentru mântuire. Îi pomenim pe cei mai vestiți dintre ei, pe Sfântul Apostol Petru și pe Sfântul Apostol Pavel”, a spus părintele Dumitru Abrudan.

La sfârșitul Sfintei Liturghii PS Episcop Ilarion a binecuvântat absolvenții și credincioșii prezenți în număr mare și a vorbit despre cei doi Sfinți Apostoli, corifeii Bisericii primare. Ierarhul a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

„Astăzi nu putem găsi cuvinte pentru a-i lăuda pe cei doi corifei ai creștinătății, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Chiar dacă distanța de când au trăit ei și până astăzi este atât de mare, prin rugăciunile pe care le înălțăm către ei, Sfinții Apostoli vin spre noi și ne ajută să ieșim din toate necazurile și din toate nevoile. Au fost oameni ca și noi, cu neputințe și slăbiciuni, dar au stăruit să fie cât mai aproape de Dumnezeu, de învățătura Lui și au propovăduit-o și la celelalte popoare”, a subliniat ierarhul.

Viitorii slujitori ai Bisericii

Ceremonia depunerii jurământului a fost condusă de decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, alături de care s-au aflat prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel și cadre didactice. Cei peste 70 de absolvenții au fost nominalizați și au rostit textul jurământului cu mâna pe Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

„Finalizând examenul de licență, la care s-au prezentat 72 de absolvenți, astăzi am organizat ceremonia de depunere a jurământului de credință. Am adus astăzi laudă și mulțumire lui Dumnezeu și ne-am rugat ca să povățuiască și să-i întărească pe licențiații noștri în calea pe care vor merge și să fie buni slujitori ai Bisericii lui Hristos. Felicităm și pe profesorii noștri care au depus eforturi ca absolvenții noștri să ajungă la acest moment al licenței și al depunerii jurămîntului”, a spus pr. Nicolae Chifăr.

La finalul ceremoniei absolvenții cu cele mai mari medii la disciplina Istoria Bisericească Universală au primit premiile „Aurel Jivi”, oferite încă din 2004 în memoria marelui profesor de la Facultatea de Teologie din Sibiu.