„Academia de Timp Liber” de la Ghimbav continuă și în cursul anului școlar

415

Sâmbătă, 27 octombrie, sub ocrotirea Sfântului Dimitrie Basarabov, a avut loc deschiderea oficială a Atelierelor Creative din cadrul Academiei de Timp Liber, de la Ghimbav, județul Brașov. La deschiderea programului din acest an școlar au participat peste o sută de copii și tineri din comunitatea brașoveană.

După examenul reușit al Școlii de Vară, Parohia Ghimbav I, județul Brașov, continuă proiectele sale de educație non-formală, prin Atelierele Creative ale Academiei de Timp Liber. În timpul anului școlar, copiii și tinerii din Ghimbav au posibilitatea de a-și exersa talentele în cadrul a zece ateliere creative desfășurate, prin bunăvoință directorului Școlii Gimnaziale din localitate, doamna Sanda Liana Paise, în incinta unității de învățământ.

Deschiderea oficială a Atelierelor Creative din cadrul Academiei de Timp Liber, de la Ghimbav a avut loc în incinta Școlii Gimnaziale din oraș, unde s-au adunat peste o sută de copii și tineri, însoțiți de părinți, pentru prezentarea atelierelor, coordonatorilor și a regulamentului de funcționare. După momentele de început, unde li s-a prezentat participanților și părinților și programul de desfășurare săptămânală a atelierelor, părinții au semnat Regulamentul de Ordine Interioară, apoi au plecat, permițându-le celor mici să participe la primele ore de curs, pentru a-și cunoaște coordonatorii, dar și colegii de echipă.

Părintele Daniel Puia-Dumitrescu, inițiatorul proiectului, mărturisește că, „este de datoria noastră, a adulților implicați în cultură și în educația generației tinere, să le oferim celor mici șansa de a se dezvolta din punct de vedere cultural într-un mediu plăcut, sub coordonarea unor profesioniști, nu numai cu scopul de a se distra și a-și petrece timpul liber într-un mod cât mai pe gustul lor, ci și cu dorința de a face performanță, de a-și cultiva talentul și a deprinde aptitudini care – încet, încet – să devină competențe. Cu siguranță, participarea a aproximativ o sută de înscriși, oferta variată și nevoia de a-i dezvolta pe tineri din punct de vedere intelectual, plus performanțele, care sigur vor veni, vor arăta din nou necesitatea creării Centrului de Activități pentru Copii și Tineri de la actuala casă parohială a noastră”.

Zece ateliere

Acest deziderat de acces mai ușor la cultură, dar și de performanță este confirmat și prin echipa de coordonatori, deoarece, în cadrul Academiei de Timp Liber, cele zece ateliere vor fi conduse de oameni de calitate, profesioniști, care au venit în jurul părintelui Daniel pentru a crea o emulație în cadrul comunității orașului Ghimbav și nu numai. Participarea la ateliere nu a fost condiționată de apartenența la școala din localitate, nici de statutul de locuitor al orașului. La fel, chiar și la deschidere, părintele a subliniat că nu contează nici etnia, nici confesiunea sau religia participanților. Oferta de ateliere este una foarte bogată, și anume: Chitară (coordonatori: Lidia Ciolănel și Ovidiu Modiga), Creativ (Hand-Made; coordonator Teodora Tache), Fotografie (coordonator Denisa Moldovan), Germană (coordonator Ramona Dragu), Engleză (coordonator Dragoș Enea), Interpretare vocală (coordonator Elena Tofan), Pictură (coordonator Ioana Todor), Pictură Icoane (coordonator Theodora Sima), Scriere Creatoare și Lectură, Teatru (coordonator pentru ultimele două Daniel Puia-Dumitrescu).

Cursurile vor continua în fiecare sâmbătă, cu respectarea programului de vacanțe ale elevilor, și vor fi încununate de târgurile de Crăciun și de Paști, de serbări, expoziții și evenimente culturale pe care și le propun organizatorii pentru întreg anul școlar.

Autor: Dragoș Enea