Academia de Timp Liber – Școala de vară de la Ghimbav la vremea bilanțului

684

Parohia Ghimbav I, județul Brașov în parteneriat cu Școala Gimnazială Ghimbav, a propus copiilor și tinerilor cu vârste între 7 și 15 ani din orașul Ghimbav, un format de ȘCOALĂ DE VARĂ, inclus în proiectul mai mare, ACADEMIA DE TIMP LIBER. Aceasta a constat în realizarea de cursuri împărțite în Ateliere Creative, pe durata a zece săptămâni, în perioada 1 IULIE – 10 SEPTEMBRIE 2018. Fiecare Atelier Creativ s-a desfășurat în incinta Bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din Ghimbav, pe o perioadă de două ore, o dată pe săptămână.

După cum ați aflat deja, într-un articol anterior, prima fază a diseminării proiectului școlii de vară de la Ghimbav a avut loc în data de 10 septembrie, la festivitatea deschiderii noului an școlar. Aici, părintele Daniel, coordonatorul întregului program, și doamna profesor Sanda Liana Paise, directorul Școlii Gimnaziale Ghimbav, au oferit diplome de participare tuturor elevilor implicați în proiect. Prin aceste diplome, copiii și tinerii au devenit „maeștri ai timpului liber”, așa cum au fost socotiți după o participare de zece săptămâni la activități.

O a doua fază a diseminării proiectului Școlii de vară din cadrul Academiei de Timp Liber a avut loc vineri, 28 septembrie, în sala mare a Primăriei din Ghimbav. Aici a avut loc Expoziția de icoane pe sticlă, fotografie și obiecte meșterite de copii, rezultate ale muncii de o vară a celor peste șaptezeci de elevi implicați în proiect. La eveniment au fost invitate autoritățile locale, profesori și elevi ai Școlii Gimnaziale Ghimbav, precum și membri ai presei brașovene. Au participat consilieri locali, viceprimarul localității, domnul Ionel Fliundra, profesori, membri ai comunității locale, doctori din oraș sau consilierul județean, Gabriela Colțea. În cadrul vernisajului expoziției, care a poposit în sala Primăriei din Ghimbav pentru trei zile, programul de vizită prelungindu-se și în weekend, a fost lansată și broșura „Academia de Timp Liber – Școala de vară, jurnal de bord”. Pe lângă rezultatele expuse deja la eveniment, alte realizări au putut fi aflate prin intermediul acestei broșuri. Elevii care au excelat în talent și implicare, au primit Diplome de excelență și titlul de Academician al Timpului Liber.

În cadrul evenimentului, într-o scurtă prezentare a activităților școlii de vară, părintele Daniel Puia-Dumitrescu a vorbit despre bucuria aflării atâtor copii interesați de cultură, căci au fost peste șaptezeci de participanți în mod constant în această vară, dar și despre nevoia unui Centru de Activități pentru Copii și Tineri, precum cel pe care l-au propus deja Consiliului Local spre aprobare în vederea finanțării. „Este un segment de vârstă (între 5 și 25 de ani) care poate fi foarte bine dezvoltat din punct de vedere educațional și cultural prin intermediul unui loc dedicat în exclusivitate activităților educative non-formale. Nu există momentan la noi în localitate nici un spațiu adecvat pentru desfășurarea de activități extrașcolare cu tinerii”, menționa coordonatorul principal al Academiei de Timp Liber. În ceea ce a urmat, fiecare dintre profesorii implicați au vorbit despre școala de vară văzută din perspectiva lor. Mărturiile lor au fost completate de un recital al participanților la Atelierul de Chitară și Interpretare vocală, după care cei prezenți, într-un număr mare, am estima la peste o sută de persoane, au fost invitați să rămână în sala de expoziție la o gustare dulce și băuturi răcoritoare. În încheiere, copiilor și tinerilor li s-a promis continuarea atelierelor și în timpul anului școlar, în fiecare sâmbătă, începând cu data de 20 octombrie, de acum înainte în sălile de clasă ale școlii din Ghimbav.

Întregul eveniment poate fi socotit un succes, dar sperăm să aibă și ecoul scontat printre oficialitățile orașului, deoarece demararea proiectului Centrului de Activități pentru Copii și Tineri de la casa parohială din Ghimbav este o necesitate pentru comunitatea de aici.

Autor: Lidia Ciolănel, coordonator Atelierul de Muzică

IMG_4469 cd6c2aea-2219-492b-99d5-4338c53161fe 1f723724-c1c0-4320-86da-5161cf2d4118IMG_4492IMG_4496IMG_4535e6f6eade-1408-4770-8b60-bec5288ca3a9IMG_4476IMG_4500IMG_4527