Academicianul Ioan Lupaș, evocat la Săliște

938

În cadrul Zilelor Culturale ale oraşului Sălişte, județul Sibiu, a avut loc sâmbătă, 5 august, un simpozion intitulat „In memoriam Ioan Lupaș”. Evenimentul a avut loc în Sala Festivă școlii din Săliște, instituție de învățământ care poartă numele marelui istoric, academician și om politic născut în orașul din Mărginimea Sibiului.

Înainte de începerea lucrărilor a fost oficiat un parastas pentru Ioan Lupaș, slujbă religioasă oficiată în Biserica „Înălțarea Domnului” din Săliște.

La simpozion au fost prezenți numeroși oaspeți de seamă, amintindu-i aici pe președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, prof. univ. dr. rector Sorin Cîmpeanu (rectorul Universitatăţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, fost prim-ministru interimar al României și fost ministru al educației), rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, decanul Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul universității sibiene, prof. univ. dr. Sorin Radu, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, precum și alți invitați.

Mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a fost transmis de consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. Au fost prezenți la manifestare și protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, preoți din Mărginimea Sibiului și credincioși.

Momente artistice

În cadrul simpozionului, Corul „Reuniunii Române de Cântări” din Sălişte, dirijat de prof. Florin Soare, a susținut un concert, iar cvartetul Filarmonicii de Stat din Sibiu i-a încântat pe cei prezenți cu un recital.

Zilele Culturale ale Orașului Săliște a fost o manifestare organizată de Primăria Săliște, Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Duminică, 6 august, în Piața Junilor din Săliște a avut loc un spectacol folcloric  susținut de artiștii Ștefania Gheorghica, Radu Văcara-Sora, Diana Morariu, Diana Gligor, Anamaria Albu, Ansamblul „Mărginenii” condus de Alesea și Ovidiu Sas, Ansamblul „Ceata Junilor”, formația „Fluierașii”, dar și soliștii Andreea Vulcu,  Camelia Stoiță, Traian Stoiță, Sebastian Stan, Tudor Furdui-Iancu, Aurora și Săndel Mihai, Nineta Popa, Adrian Neamțu și Dumitru Teleagă.