Academie de vară la Palatul Brukenthal din Avrig

667

Asociația „Proiect Transilvan”, în parteneriat cu Palatul Brukenthal din Avrig, județul Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului și Protopopiatul Avrig organizează în perioada 20-22 iunie Academia de Vară intitulată „Icoană și spiritualitate”, o manifestare culturală și spirituală dedicată tinerilor.

Academia de vară adună tineri iubitori ai artei și spiritualității răsăritene, dornici să învețe mai multe despre iconologia ortodoxă și tainele pictării de icoane. Tinerii au posibilitatea să asculte mai mulți invitați, să viziteze principalele obiective turistice din zonă și să-și petreacă timpul liber într-un mod cât mai plăcut.

La deschiderea evenimentului a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care le-a vorbit tinerilor și celor prezenți despre cinstirea icoanelor și despre diferențele dintre imaginea transpusă într-un tablou sau fotografie și cea din sfintele icoane.

„Icoana este numită fereastră spre divinitate. Când privim pe fereastră, noi vedem frumusețea din afară, razele soarelui care pătrund înăuntrul cădirii și dacă insistăm ne uităm și la fereastră să vedem cât este de frumosă sau de împodobită. Așa se întâmplă și în cazul icoanei. Sfântul Ioan Damaschin definea icoana ca fiind «locul unei prezențe harice», adică ea nu este o materie, ci un loc al prezenței harice date de chipul sfânt de pe icoană. Prezența aceea se descarcă spre noi în momentul în care ne oferim să intrăm în comuniunea cu sfântul respectiv”, a subliniat ierarhul.

Activități culturale și de creație

Programul zilnic din cadrul Academiei de Vară de la Avrig cuprinde diferite activități științifice, de creație și de petrecere a timpului liber.

„Școala de vară de la Avrig își propune să atragă tineri din România și din alte țări spre orașul nostru, un oraș minunat de la poalele Munților Făgăraș. Începând de anul trecut am promovat diferite module științifice, iar anul acesta am promovat un modul de spiritualitate, cu sprijinul Mitropoliei Ardealului. Se țin ore tematice despre diferite subiecte care aparțin modulului specific, iar după-amiaza avem activități de agrement, activități sportive, se vizitează Valea Avrigului și împrejurimile”, ne-a spus Arnold Klingeis, membru fondator al Asociației „Proiect Transilvan”.

Tinerii participanți la Academia de Vară de la Palatul Brukenthal din Avrig vor avea posibilitatea să-l asculte și pe decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, care va susține miercuri, 21 iunie, o prelegere intitulată „Icoana între trecut și prezent”, iar joi, 22 iunie, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula le va vorbi tinerilor pe tema „Tinerețea și icoana”.