Acțiuni filantropice și duhovnicești la Brașov

1014

Cu prilejul hramului de iarnă al Capelei „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”, din Complexul universitar „Colină”, s-au desfășurat o serie de manifestări sociale, filantropice și duhovnicesti, inițiate de la începutul lunii noiembrie. Toate aceste evenimente au fost încununate cu Sărbătoarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, hramul de iarnă al Capelei.

Sfințirea căminelor din complexul studențesc Colină

În prima săptămână a lunii noiembrie a debutat primul eveniment prilejuit cu ocazia hramului Capelei de pe Colină și anume binecuvântarea căminelor studențești din Complexul universitar  ”Colină”.  Studenții au fost încântați de această întâlnire, în care au avut ocazia de a împărtăși gânduri bune împreună cu părintele lect. univ. dr. ing. Ciprian Nistor și părintele Bogdan Brânzea, duhovnicul Seminarului Teologic „Dumitru Staniloae” din Brașov. Fiecare student a primit câte o iconiță cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și calde încurajări pentru parcurgerea cu bucurie a acestui nou an universitar. Prin această acțiune au simțit cu toții, împlinirea cuvântului Mântuitorului Iisus Hristos: „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh!”

Voluntariat la Cantina „Mulțumesc”

În a doua săptămână a lunii noiembrie, un grup de studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, însoțiți de părintele Ciprian Nistor, care le este și profesor, și-au oferit sprijinul în activitățile Cantinei ”Mulțumesc” din Brașov. Astfel studenții au participat la pregătirea și servirea mesei pentru oamenii nevoiași, au pregătit pachete și au pus murături pentru iarna ce se apropie. Acțiunea a fost bineprimită de fiecare, studenții fiind hotărâți să revină cât mai des ca voluntari.

„Matematică și Liturghia Mărturisitorilor din temnițele comuniste”

Aceasta a fost tema dezbătută în cadrul serilor de discuții cu tinerii la Capela „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Brașov. S-au prezentat câteva din aspectele suferințelor la care au fost supuși toți marturisitorii care au trecut prin închisorile comuniste. Și s-a subliniat modul lor de comunicare liturgică, care a fost, în fapt, suportul vieții lor asuprite atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Rază de lumină pentru copiii internați la Secția de oncopediatrie

În ajunul zilei de 30 noiembrie, voluntari ai Asociației „Sfântul Ierarh Luca al Crimeii” însoțiți de părintele Bogdan Brânzea și de părintele Ciprian Nistor, membri ai asociației menționate, alături de părintele Viorel Damian, de la Capela „Sfântului Stelian” a Spitalului de Pediatrie din Brașov, i-au vizitat pe copiii de la Secția de Oncopediatrie, împărțindu-le calde îmbrățișări și mici daruri.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna

Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și Arhiepiscopul Sibiului, capela universitară din Brașov a primit ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. De aceea în acest an, s-a sărbătorit primul hram de iarnă al Capelei de pe Colina Universității.

Această zi a fost un prilej de bucurie și de încununare a tuturor activităților organizate până acum împreună cu elevi, studenți, părinți și seniori care se alătură micii comunități a Capelei. Răspunsurile liturgice au fost date de tinerii de la Asociația „Tinerii din Ziua de Azi”.

Dar din dar pentru Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov

După sărbătoarea Hramului de la Capelă, impreună cu un grup de voluntari s-au împărțit daruri sub formă de alimente și iconițe copiilor și adulților internați la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov.

Autor: Prof. Simona Nistor