Activităţi cultural-educative la  Nou Român, judeţul Sibiu

546

În perioada 12 – 14 septembrie a avut loc în localitatea  Nou Român, judetul Sibiu, prima parte a celei de a doua etape ale proiectului cultural „Asta ştiu eu despre satul meu”. În cadrul acestui proiect, specialişti ai Complexului Muzeal National „Astra” din Sibiu, coordonaţi de muzeograf-educator muzeal Raluca Andrei, au sustinut mai multe activităţi cultural-educaţionale, grupate într-un „Atelier interactiv de storytelling”.  Obiectivul urmărit a fost acela de a transmite elevilor tehnici de realizare a unor texte descriptive, prin realizarea unor scenarii de joc, fiind astfel identificate resursele locale (culturale și naturale) în vederea utilizării lor într-un mod creativ și în acord cu cerințele pieței.

Au fost desfăşurate activități și jocuri care au dezvoltat  abilitățile de comunicare și relaționare ale elevilor, aceştia fiind încurajați să-și privească satul prin ochii unui turist, descriind elementele de patrimoniu într-un mod cât mai atractiv. Totodată s-a urmărit ca prin dezvoltarea limbajului personal al elevilor, prin stimularea expresivităţii discursului, prin  descoperirea unor tehnici de interviu, să se realizeze povestiri în care protagoniști să fie chiar ei, copiii.

Totodată, sâmbătă, 15 septembrie, alaturăndu-se campaniei demarcate pe plan naţional, preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă, alături de câţiva elevi voluntari din sat, a demarat o campanie de ecologizare a localităţii, dorind prin acestea să dea un bun exemplu şi să pună bazele unei educaţii ecologice pentru cei mai tineri locuitori ai satului. În cadrul  acţiunii au fost adunate toate peturile, dozele de aluminiu și ambalajele aruncate pe marginea principalelor străzi din localitate .