Activități educative și social-filantropice la Hamba

1195

În cadrul misiunii de educație și catehizare printre tineri, Centrul pastoral-misionar „Sfântul Nicolae” din Parohia Hamba, Protopopiatul Sibiu, a desfășurat numeroase activități pedagogice-liturgice și social-filantropice atât în parohie, sărbătorindu-se hramul și ocrotitorul Bisericii Ortodoxe și a Centrului de misiune destinat lor, cât și în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.
În seara de ajun, tinerii au participat la slujba Vecerniei cu Litia și la Acatistul Sfântului citit de ei înșiși si au primit învățături practice legate de viața și activitatea Sfântului Nicolae din Mira Lichiei, primind darurile pregătite la inițiativa credincioșilor din bucuria Sfântului Nicolae. Seara de ajun a fost însă împlinită când acțiunea s-a desfășurat și în Sibiu, la secția de Pediatrie din cadrul Spitalului de Neuro-Psihiatrie (recuperatorie) unde au susținut un mic recital de colinde copiilor și cadrelor medicale, oferind jucării și dulciuri.
Cea de-a doua acțiune a programului catehetic, intitulat ,,Stiluri de biserici din Transilvania, iconari și mărturisitori cu renume în Biserici” a debutat în ziua de prăznuire a Sfântului Nicolae cu Sfânta Liturghie, în parohie. În partea a doua a zilei, copiii au vizitat Catedrala mitropolitană din Sibiu, explicându-le istoria si specificul construcției Catedralei după modelul Sfintei Sofia, din Constantinopol. Cel de-al doilea reper de vizitat a fost Capela „Sfântul Nichita Romanul” a Facultății de Teologie Ortodoxă. Ultimul punct turistic a fost Biserica Evanghelică din Sibiu, impresionantă prin stilul gotic adoptat, unde li s-a prezentat de către un ghid turistic specificul și principalele caracteristici ale edificiului. Scopul programului a fost identificarea si prezentarea elementelor definitorii ale artei creștin -ortodoxe în contextul integrării acesteia în arta laică românească și în arta creștină universală.
Cea din urmă acțiune educativă a avut loc sâmbăta, 10 decembrie și a început prin prezentarea ,,Viata Sf. Spiridon – făcătorul de minuni”  si a continuat duminică, prin cuvântul de învățătură, intitulat ,,Pilda celor poftiți la cina – intr-o lume a pretextelor” (cf. Lc. 14, 16-24). La sfârșitul Sfintei Liturghii, credincioșii au avut posibilitatea să primească din partea unor echipaje medicale specializate, consultații oftamologice și consultații gratuite cu biorezonanță magnetică (analiza întregului organism).

Autor: pr. Ioan-Remus Răsvan