Activități filantropice și educative la Boița, județul Sibiu

1633

În Parohia Boiţa, Protopopiatul Avrig, județul Sibiu, a continuat în această perioadă un obicei din vechime. În a doua sâmbătă din Postul Mare a avut loc o activitate de ajutorare a celor bolnavi şi neputincioşi din comunitatea parohială. Totodată, elevii din sat au pictat icoane pe care le-au expus la Duminica Ortodoxiei.

Pregătirea pentru această activitate de ajutorare a persoanelor nevoiașe din satul Boița a început din Duminica Ortodoxiei, când, după Slujba Pavecerniţei, Comitetul de Femei, Serviciul social şi cel Administrativ Gospodăresc, au alcătuit lista celor care fac obiectul acestei activităţi, şi totodată s-a stabilit modul de strângere a fondurilor necesare. Această activitatea a adunat oameni cu suflet mare, dornici să arate în această perioadă a postului mare dragostea lor față de semenii cu probleme materiale.

„În după amiaza zilei de vineri, la bucătăria Căminului Cultural pusă la dispoziţie de Primăria Boiţa, s-a pregătit mâncarea care a fost împărţită a doua zi. În Sâmbătă Slăbănogului, după terminarea Sfintei Liturghii şi a Parastasului pentru cei adormiţi, credincioşii prezenţi au fost invitaţi la Căminul Cultural la o mică agapă. Apoi, femeile din Comitet, au mers la casele bolnavilor şi a celor neputincioşi şi au împărșit pacheţele cu produse alimentare şi cu hrana pregătită”, ne-a spus preotul paroh Nicolae Popa.

Icoane pictate de copiii din sat

Elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Albescu” din Boița, îndrumaţi de cadrele didactice care fac parte din Comitetul de Femei, Serviciul Cultural şi pentru Tineret al parohiei, au pregătit pe parcursul a două săptamâni icoane pictate pe sticlă, pe care le-au expus apoi în biserica din sat, în Duminica Ortodoxiei. După terminarea Sfintei Liturghii, copiii înveşmântaţi în frumosul costum popular specific acestei zone geografice şi cu icoanele în mâini, alături de preotul paroh Popa Nicolae şi credincioşi au purces într-un mic pelerinaj spre capela din cimitirul parohial. Aici a fost săvârşită slujba Aghiazmei, fiind stropită cu apă sfinţită capela şi rostite rugăciuni de binecuvântare a lucrărilor care s-au efectuat în ultima perioadă. Totodată s-au sfinţit şi icoanele, iar fiecare copil şi-a primit icoana pictată pentru a fi dusă la casa lor şi aşezată la locul cuvenit.

Aceste două activități fac parte dintr-o serie de acțiuni care se vor mai desfăşura în Parohia Boiţa, pe tot parcursul postului.