Activități la Hamba, județul Sibiu, cu elevii din taberele Universității „Lucian Blaga”

541

În cadrul Centrului Cultural și Pastoral-Misionar „Sfântul Nicolae” din Hamba, județul Sibiu, a avut loc duminică, 1 septembrie, o nouă activitate care i-a vizat mai ales pe tinerii ajunși la Sibiu în tabere organizate de Universitatea „Lucian Blaga” din oraș. Evenimentul a debutat de dimineața cu primirea oficială la biserica parohială a profesorilor de la universitatea amintită, a profesorilor liceelor din diferite orașe ale țării (Râmnicu Vâlcea, Deva, Alba, Brașov, Avrig) și a celor 90 de elevi ajunși de cinci zile la Sibiu în cadrul Proiectului „Taberele Universității sibiene”.

Elevii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani au asistat la o „oră deschisă” unde au avut posibilitatea să cunoască mai multe despre istoria satului Hamba, despre biserica zidită la  1837, despre viața spirituală și culturală a localității, despre Sfântul Ierarh Nicolae – model al smereniei și dăruirii către săraci, despre importanța participării credincioșilor la sfintele slujbe și mai ales a tinerilor; despre importanța întemeierii unei familii și Taina Sfintei Cununii. După aceasta au avut loc discuții legate de simbolistica lăcașului de cult și a picturii, de diferența dintre o biserica ortodoxă și una romano-catolică, evanghelică sau protestantă, de cele mai importante lucrări, taine săvârșite la Sfântul Altar, de obiectele liturgice și materiile necesare săvârșirii Sfintei Liturghii.

Frumusețile naturii

După Sfânta Liturghie elevii și credincioșii cu tinerii din parohie au participat la slujba de Te Deum oficiată cu ocazia intrării în noul an bisericesc. Participanții au primit iconițe ca semn al prezenței lui Dumnezeu în orice moment s-ar afla în viața lor.

A urmat agapa cu produse specifice zonei și limonada din culturi proprii. Spre sfârșitul zilei, tinerii au avut parte de o altfel de cunoaștere a mediului înconjurător, prin vizitarea culturilor de zmeură și de afine din satul sibian.

Autor: pr. Ioan-Remus Răsvan