Ajutor din județul Sibiu pentru noua biserică din Climăuți, Republica Moldova

833

Credincioșii Parohiei Boian, județul Sibiu, dar și din alte parohii învecinate, au avut psobilitatea ca, în perioada 15 octombrie-8 noiembrie, să participe la o colectă pentru sprijinirea lucrărilor de construcție a noii biserici din localitatea Climăuți, Republica Moldova. Vechea biserică din localitatea basarabeană a ars în urmă cu trei ani, iar comunitatea a început ridicarea unui nou locaș de cult. Banii colectați au fost oferiți recent părintelui protopop Sergiu Marițoi, care a vizitat Parohia Boian, sediul Protopopiatului Mediaș, precum și alte obiective duhovnicești și misionare din această parte a județului Sibiu.

„În perioada 7-8 noiembrie am fost timp de două zile gazdele primitoare pentru părintele protopop Sergiu Marițoi și doamna preoteasă Victoria care au venit la noi cu binecuvântarea Preasfinţitului Antonie, Episcopul de Bălţi. În prima zi, prietenii noștrii au vizitat sediul Protopopiatului Ortodox Mediaș, unde au avut o întâlnire cu părintele protopop Ioan-Ovidiu Găban, Biserica «Sfinții Apostoli Petru și Pavel» și Centrul «Sfântul Nectarie» din Mediaș, prezentate de pr. Flaviu Fleșer și Catedrala Ortodoxă Mediaș.  În ziua a doua a vizitei, în Biserica «Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil» din Boian a avut loc slujba de hram la care au participat membrii parohiei noastre și școlari din sat. Am dorit ca în Parohia Boian și în parohiile învecinate să facem o colectă prin care să participăm și noi la ridicarea bisericii din Climăuți. Suma adunată a fost dăruită părintelui Sergiu Marițoi, fiind o dovadă de solidaritate. Le mulțumesc credincioșilor noștri și preoților din zonă, că în aceste vremuri de criză economică știu să continue spiritul de într-ajutorare și de jertfă”, ne-a spus preotul paroh din Boian, Marius-Gheorghe Drăghici.

Înfrățire între comune

Relațiile de prietenie dintre locuitorii Boianului și cei din mica localitate din nordul Republicii Moldova au început cu un an în urmă, când Primăria comunei Bazna și Primăria Climăuți s-au înfrățit.

„Dorința mea de a vizita Basarabia a rămas vis până la data de 28 august 2019 când, împreună cu domnul primar Lucian Scumpu al comunei Bazna și câțiva consilieri locali, am făcut o călătorie în nordul Republicii Moldova, vizitând localitățile Climăuți, Dondușeni și Soroca-oraș aflat pe malul fluviului Nistru, la frontiera cu Ucraina. Cetatea Soroca a fost înălțată de Ștefan cel Mare pentru a opri hoardele tătarilor care năvăleau în Moldova și face parte din lanțul de cetăți defensive de pe malul Nistrului: Hotin, Soroca, Orhei, Tighina, Cetatea Albă. Țin să mulțumesc, în numele delegației noastre, doamnei primar Mariana Chiriac din Climăuți și angajatelor primăriei care ne-au marcat profund prin simplitate, bunătate, suflet mare, grijă și atenție”, ne-a mai spus părintele Marius-Gheorghe Drăghici.