Ambasadorul Emil Hurezeanu a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

683

Ambasadorul României în Germania, cunoscutul jurnalist și scriitor Emil Hurezeanu, a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Ceremonia a avut loc joi, 10 noiembrie, în Aula Facultății de Medicină din cadrul universității sibiene. La ceremonie a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de prefectul județului Sibiu, Cristian Roman, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, consulul Germaniei în Sibiu, Judith Urban, episcopul evanghelic Reinhart Guib și scriitorul Andrei Pleșu. De asemenea, în Aula Facultății de Medicină au fost prezenți studenți, cadre didactice, oameni de cultură și numeroși oaspeți.

Propunerea de acordare a titlului de „Doctor Honoris Causa” a fost făcută de Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul universității. La ceremonie au fost prezenți în prezidiu președintele senatului universitar, prof. univ. dr. Horațiu Rusu, rectorul instituției, prof.  univ. dr. Ioan Bondrea, decanul Facultății de Științe Socio-Umane și prof. univ. dr. Sorin Radu.

În debutul ceremoniei, corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a intonat imnul „Gaudeamus igitur”, iar mai apoi directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, prof. univ. dr. Constantin Chiriac a citit cuvântul „Laudatio”.

Hotărârea de acordare a titlului onorific a fost citită de prof. univ. dr. Horațiu Rusu, iar mai apoi i-au fost înmântate ambasadorului Emil Hurezeanu diploma și însemnele universitare.

În cuvântul său, Emil Hurezeanu a mulțumit universității sibiene pentru aceast titlu onorific și a depănat câteva dintre cele mai frumoase amintiri din orașul natal. Mai apoi, Emil Hurezeanu a susținut o prelegere despre ciocnirea civilizațiilor în spațiul european și nu numai.

„Mă preocupă în cercetările mele modul în care civilizațiile se întâlnesc și se despart, Sibiul fiind un sol foarte bun de experimente ale acestor lumi întâlnite, despărțite, reîntâlnite. I-am numit pe adepții întâlnirii conflictelor colizionari, de la coliziune, iar pe cei care sunt adepții întâlnirii prin îmbrățișare obligatorie, programată, adepții societăților multiculturale, i-am numit coluzionari. Am inventat aceste cuvinte pentru a sugera și într-un caz și altul de iluzii”, a spus Emil Hurezeanu.