Atelier interactiv pentru părinți la Brașov

380

La Centrul Socio-Cultural „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Brașov s-a desfășurat pe 3 noiembrie un atelier pe tema radiației electromagnetice la început de secol XXI, aceasta fiind o permanentă provocare atât pentru copii cât și pentru părinți.

Cu ocazia acestei întâlniri s-au urmărit o serie de experimente și cercetări care urmăresc impactul routerelor wi-fi și a releelor de telefonie asupra vieții cotidiene actuale. Coordonator și moderator al discuției a fost părintele Ciprian Nistor, preot onorific la Capela din cadrul Centrului mai sus amintit, doctor în inginerie electrică, cadru didactic universitar și președinte al Asociației „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” din România.

Participanții au putut vizualiza și experimenta lucrul cu diferite echipamente de comunicații radio, GSM și fibră optică (transceiver-e, analizor de frecvență, analizor de fibră optică). De asemenea, au fost prezentate studii de impact (preliminare) efectuate în laboratorul de cercetare din cadrul centrului precum și pe raza municipiului Brasov. S-a monitorizat spectrul electromagnetic din orașul nostru, în diferite puncte sau cartiere, iar unele valori sunt îngrijorătoare, în timp ce altele se află în limitele normale.

Program duhovnicesc

Așa cum putem observa, tehnica se afla intr-o permanenta dinamicitate și pe lângă avantajele nenumărate ale comunicațiilor fixe și mobile avem și efecte adverse, care, nu în puține situații pot fi neglijate.

„Lansăm și ipoteza potrivit căreia aceste efecte nocive, generate de poluarea electromagnetică actuală, pot fi atenuate printr-o trăire duhovnicească constantă, un program de rugăciune, participarea la Sfintele Taine ale Bisericii noastre, împlinirea Liturghiei de după liturghie, care, așa cum suntem incredințați și de Sfinții Părinți, restaurează ființa umană atât în sens trupesc cât și sufletesc. Cu ajutorul bunului Dumnezeu, nădăjduim ca în viitor să putem aprofunda această cercetare, prin îmbunătățirea bazei logistice necesare. De aceea, nu uităm, că atât în domeniul științei, cât și în cel al teologiei, progresul se face prin pași mărunți și cu multă răbdare. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate”, ne-a spus părintele Ciprian Nistor.

Organizatorii nădăjduiesc să aibă la o întâlnire viitoare cât mai mulți participanți, în special mai mulți părinți dornici să prevină pericolul nevăzut la care suntem cu toții expuși, mai ales cei mai sensibili și inocenți dintre noi, aceștia fiind copiii noștri, tinerii de mâine.

Autor: prof. Simona Nistor