Ateliere de vacanţă pentru copii, la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Românul” din Sibiu

972

La Biserica „Sfântul Ioan Iacob Românul” din Sibiu au loc în perioada 27 iunie-28 iulie mai multe ateliere de vacanță pentru copii. Acestea se desfăşoară în fiecare săptămână, de luni până joi, și sunt organizate pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani.

Atelierele sunt organizate de Parohia „Sfântul Ioan Iacob Românul” și Societatea Femeilor Ortodoxe, filiala Sibiu, cu scopul de a-i implica pe copii în diferite activități educative și creative. Lucrările realizate de copii vor fi expuse spre vânzare la hramul bisericii parohiale din 5 august, în cadrul unui bazar. Din banii obținuți în urma vânzării acestor obiecte, copiii vor participa la un pelerinaj la mănăstirile din Țara Făgărașului.

Copiii sunt împărțiți în două grupe de vârstă: 5-9 ani și 10-15 ani. Mai mulți voluntari, dar și copiii care au participat și la activitățile din anii trecuți îi învață pe cei mici și pe toți elevii aflați pentru prima dată la aceste ateliere cum să picteze icoane pe sticlă și cum să cânte la chitară și la pian. De asemenea, copiii participă la diferite jocuri educative, la cateheze, la ateliere de croitorie, de bune maniere și de artă culinară. În fiecare zi, cei mici primesc masa de prânz din partea organizatorilor.

„Avem în această vacanță a doua ediție a atelierelor de vară pentru copii, o inițiativă specială prin care încercăm să-i aducem pe copiii parohiilor noastre din Sibiu mai aproape de Dumnezeu, mai aproape de înțelegerea unor lucruri frumoase, fapt pentru care au la dispoziție activități diverse prin ateliere de manufactură, de pictură pe sticlă, de pian, de chitară, îmbinate cu rugăciunea, cu mai multe cateheze speciale și frumoase despre sfinți, prietenii noștri, la care adăugăm lecții de gătit, de bucătărie practică. Sunt câteva propuneri pe care le facem în această vară, invitându-i pe copii la biserica noastră de pe strada Dealului, punct de osteneală al Societății Femeilor Ortodoxe, pentru a putea să realizăm până în 5 august, când va avea loc festivitatea de premiere și de închidere a acestor ateliere creștine de vară, ceva deosebit, ceva frumos. Prima ediție a fost o reușită, copiii au venit cu zecile încă din prima zi. Avem din nou lumină și bucurie prin prezența copiilor. Îi așteptăm cu drag, cursurile sunt gratuite și menționăm și implicarea Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului pentru a fi cu toții împreună la aceste activități pe care le datorăm noi copiilor noștri”, ne-a spus pr. Cătălin Dumitrean.

„De fiecare dată învățăm lucruri noi”

Mulți dintre copiii prezenți anul acesta au participat și la atelierele din anii trecuți și au experiență în anumite ac­ti­vități. Atelierele din anii trecuți au avut și un caracter filantropic, cei mici oferind ajutor copiilor din familii cu posibilități materiale reduse.

„Anul trecut am făcut obiecte de Crăciun, am făcut steluțe, globuri și cu banii care s-au strâns am cumpărat haine și dulciuri pentru copiii săraci dintr-un sat. Vara trecută, când am fost prima oară, am făcut exact ce facem și anul acesta: am pictat, am colorat și la hramul din 5 august am vândut icoanele. De fiecare dată în­vățăm lucruri noi, care ne ajută și în fiecare an devenim mai credincioși”, ne-a spus Darviana, o elevă de 14 ani.

„Am fost și în anii trecuți la ateliere și a fost foarte frumos. Anul acesta îi ajut pe profesori să lucreze cu elevii. Am pictat icoane pe sticlă cu Maica Domnului, am ajutat la bucătărie și fiecare face câte ceva, atât cât poate. Sunt mulți copii, iar anul trecut din banii strânși am făcut o excursie la Mănăstirea «Brâncoveanu» de la Sâmbăta de Sus”, ne-a spus Alexandra, o participantă în vârstă de de 12 ani. La finalul activităților, toți copiii vor primi o diplomă de participare și premii din partea organizatorilor.

Sursa: Ziarul Lumina, Ediţia de Transilvania