Au început conferinţele preoţeşti de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului

1276

Preoţii din Protopopiatele Braşov, Bran-Zărneşti şi Săcele au participat luni, 10 octombrie, la prima conferinţă preoţească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului. Lucrările conferinţei au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Conferinţa preoţească a avut loc în localitatea Prejmer, judeţul Braşov, unde se află sediul Protopopiatul Săcele, gazda acestei întâlniri şi care a marcat astfel şi împlinirea celor 10 ani de la înfiinţare. Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-au aflat în prezidiu protopopul de Braşov, Gheorghe-Dănuţ Benga, protopopul de Bran-Zărneşti, Gheorghe Colţea şi protopopul de Săcele, Sorin Şerban. Tema conferinţei a fost „Tiparul în Biserica Ortodoxă Română şi activitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul”.

În prima parte a conferinţei, directorul Muzeului „Prima Şcoală Românească” din Şcheii Braşovului, pr. prof. dr. Vasile Oltean, a vorbit preoţilor despre activitatea tipografică a diaconului Coresi şi a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul.

„Diaconul Coresi a înzestrat acest popor nu numai cu o cultură religioasă, ci şi cu o limbă care va deveni pentru totdeauna literară, pentru tot poporul. În Biserică se află această limba conservată de preoţi prin toată slujirea lor”, a spus părintele Vasile Oltean.

Activitatea Sfântului Antim Ivireanul

Conferinţa a continuat cu prezentarea a trei referate pe tema amintită, susţinute de trei preoţi din protopopiatele menţionate. Părintele Daniel Puia Dumitrescu, de la Parohia Ghimbav I, Protopopiatul Braşov, a prezentat referatul intitulat „Antim Ivireanul sau predicatorul de ieri, predicatorul de astăzi”, iar a doua prezentare a avut titlul „Tipăriturile Sfântului Ierarh Antim Ivireanul” şi a aparţinut părintelui Marcel Nicolae Mărginean, de la Parohia Zărneşti III, Protopopiatul Bran-Zărneşti. Al treilea referat, intitulat  „Personalitatea Sfântului Antim Ivireanul (cca. 1640/1650-1716)” a fost susţinut de pr. Daniel Săraru de la Parohia Budila, Protopopiatul Săcele.

„Cele trei prezentări au completat expunerea părintelui Vasile Oltean şi au exemplificat activitatea pe care a defăşurat-o Sfântul Ierarh Antim Ivireanul. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toate şi administraţiei locale care a sprijinit realizarea acestui sediu de protopopiat la Prejmer, cu o sală care ne-a oferit posibilitatea să ne desfăşurăm conferinţa aceasta în condiţii minunate”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Conferinţele vor continua marţi, 11 octombrie şi miercuri, 12 octombrie, cu întâlniri la sediul celor două protopopiate din oraşul Făgăraş, precum şi la Sibiu.

Autor: Ştefan Mărculeţ