Au început cursurile preoțești în Mitropolia Ardealului

1773

La Centrul de perfecționare de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au început luni, 18 iunie, cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. La aceste cursuri sunt înscriși peste 200 de preoți din cele cinci eparhii ale Mitropoliei Ardealului.

Preoții înscriși la cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție au participat la un Te Deum oficiat de un sobor de preoți și diaconi condus de decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, alături de prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel. La slujba de Te Deum a fost prezent și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de cadre didactice.

În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe preoții înscriși la cursuri să se pregătească temeinic în această perioadă pentru ca misiunea lor în parohii să fie intensificată mai apoi.

„Sperăm ca această întâlnire a noastră într-o perioadă scurtă, dar intensă, de pregătire să fie de folos pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. Știți că încadrarea noastră a fost asimilată cu încadrarea profesorilor din învățământul de stat. De aceea cursurile vechi de perfecționare s-au transformat în cursuri intense de pregătire pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. Este vorba de o împreună-slujire a frățiilor voastre, pentru că în această perioadă veți avea cursuri și seminarizarea lor, dar și un program liturgic seara și dimineața când veți sluji cu toții”, a spus ierarhul.

Pregătire intensă

Deschiderea cursurilor a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” unde a avut loc o sesiune de informare și de prezentare a programului, susținută de consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanul Tăvală.

„Sunt cursuri și seminarii susținute de cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu, precum și de la celelalte Facultăți de Teologie din Mitropolia Ardealului, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Între vorbitori se află și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu care va aborda două tematici deosebit de importante pentru misiunea Bisericii de astăzi, una dintre ele vorbind despre regăsirea tinerilor în Biserică. Candidații pentru definitiv și gradul II sunt în număr de 107, iar la admiterea pentru obținerea gradului I sunt în număr de 100. Pentru gradul I este necesară o pregătire mai intensă, care durează un an de zile și presupune inspecția canonică a Chiriarhului locului sau a delegatului său precum și realizarea unei dizertații sub coordonarea unui profesor de la Facultățile de Teologie din Mitropolia Ardealului, care să fie susținută la final în fața unei comisii formată din Sinodul mitropolitan și profesorii îndrumători”, ne-a spus părintele Emanuel Tăvală.

Preoții prezenți au avut posibilitatea să-l asculte apoi pe arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică jr. care le-a vorbit despre provocările Bisericii în contemporaneitate. În perioada următoare preoții vor participa la alte cursuri și la programul liturgic stabilit.