Au început la Sibiu cursurile pentru gradele profesionale în preoție

1235

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au început luni, 25 septembrie, cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. La aceste cursuri s-au înscris peste 160 de preoți din eparhiile sufragane Mitropoliei Ardealului.

Înainte de începerea cursurilor un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice de la facultatea siabiană au oficiat un Te Deum în Catedrala mitropolitană, în prezența preoților cursanți și a reprezentanților Arhiepiscopiei Sibiului. La finalul cursurilor, preoții vor susține un examen format dintr-o probă scrisă și una orală, iar cei admiși pentru gradul I vor pregăti pe parcursul unui an o lucrare de disertație sub îndrumarea unui cadru didactic universitar, teza urmând a fi susținută anul viitor, la începutul lunii octombrie, în fața unei comisii.

„Cursurile pentru obținerea gradelor definitiv și gradul II se vor desfășura pe perioada întregii săptămâni, iar astăzi preoții înscriși pentru gradul I susțin și colocviul de admitere. Pentru gradele profesionale, cadrele didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu și de la celelalte facultăți din Mitroplia Ardealului au pregătit prelegeri care sunt ancorate în realitatea zilelor noastre și răspund misiunii Bisericii din zilele noastre”, ne-a spus consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Perfecționare și colaborare

La deschiderea cursurilor a fost prezent și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care le-a urat bun-venit preoților cursanți și i-a îndemnat să se pregătească permanent atât intelectual cât și duhovnicește pentru misiunea preoțească.

„Aceste cursuri vă reactivează ceea ce dumneavoastră cunoașteți. Cursurile pentru definitivat și gradul II vă oferă posibilitatea de a sluji împreună și de a învăța cum să slujiți în sobor la slujbele arhierești. Trebuie să ne schimbăm total atitudinea, să ne ajutăm unii pe alții, să-i înțelegem mai mult pe credincioși. Toți profesorii vă stăm la dispoziție pentru a discuta despre problemele de pastorație și de misiune în parohie”, a subliniat ierarhul.

Cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție de la Centrul de perfecționare al Facultății de Teologie din Sibiu sunt organizate în conformitate cu dispoziţiile cuprinse în Metodologia pentru obţinerea Gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.