Au început la Sibiu cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție

1372

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au început luni, 19 septembrie, cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. Peste 200 de preoți din eparhiile din Mitropolia Ardealului sunt înscriși la cursurile de la Sibiu și la programul liturgic și duhovnicesc.

Preoții înscriși la aceste cursuri vor susține la final un examen pentru obținerea definitivatului sau a gradului II în preoție, după normele aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Pentru obținerea gradului I professional preoții înscriși au susținut un examen de admitere, după care vor elabora o lucrare științifică sub îndrumarea unui profesor de la Facultatea de Teologie din Sibiu sau la alte alte facultăți din Mitropolia Ardealului. Anul viitor, preoții vor susține lucrarea în fața unei comisii, după care vor primi gradul I profesional.

Deschiderea cursurilor a fost precedată de un Te Deum oficiat în capela Facultății de Teologie din Sibiu, în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, format din decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. și consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Nicolae Cătălin Mirișan.

La sfârșitul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu le-a urat bun-venit preoților în facultatea sibiană și i-a îndemnat să participe cu interes și implicare la programul pregătit pentru această perioadă în care preoții își vor îmbunătăți cunoștințele și abilitățile pastorale și misionare.

„Ați venit la aceste cursuri pentru a porni cu mult mai mult râvnă toată activitatea pe care o aveți de împlinit. Întâi cea liturgică, pentru că slujbele trebuie făcute așa cum se cuvine, corect și complet. Apoi trebuie să avem grijă de sărmanii noștri, să ne ocupăm de tinerii noștri și sunt mulți dintre dumneavoastră care au activități frumoase cu tinerii. Nu trebuie să existe parohie care să nu aibă activități sociale, să nu aibă o instituție socială în comunitate și activități cu tinerii în cadrul unui mediu adecvat și bine organizat”, a spus ierarhul.

Pastorație și duhovnicie

Timp de două săptămâni, preoții au posibilitatea să asculte prelegerile mai multor profesori de la Facultatea de Teologie din Sibiu. Temele abordate sunt de actualitate și vor trata probleme de liturgică, catehetică și omiletică, pastorație și duhovnicie.

„Aceste cursuri vor aborda toate tematicile reglementate de hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și tematici care țin de particularitatea Mitropoliei Ardealului. Cursurile sunt adresate preoților care doresc să obțină definitivatul și gradul II în preoție. Discursul inaugural a fost al părintelui profesor Ioan Ică jr. și s-a referit la provocările Ortodoxiei în societatea contemporană. Avem și o întâlnire cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu cu o temă legată de familie și provocările acesteia în zilele noastre, iar mai apoi sunt cuprinse în program și întâlniri cu decanul, prodecanul facultății și cu alte cadre didactice. Părinții participanți la aceste cursuri vor avea și un program liturgic intens la capela facultății, la care vor corobora și partea de Catehetică și Omiletică”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Autor: Ștefan Mărculeț