Au început Zilele Șaguniene 2017: Actorul Dorel Vișan a conferențiat studenților sibieni

459

Studenții de la universitățile sibiene au avut posibilitatea să-l întâlnească miercuri, 22 noiembrie, pe actorul Dorel Vișan în cadrul unei conferințe prin care s-au deschis Zilele Șaguniene 2017. Conferința a făcut parte din Proiectul „Student Life” al Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Sibiu.

Conferința susținută de maestrul Dorel Vișan a fost intitulată „Omul și taina lui” și a avut loc în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Alături de studenți de la mai multe facultăți sibiene au fost preoți, între care și protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, cadre didactice, tineri și numeroși sibieni veniți să-l cunoască pe marele actor.

În debutul serii părintele protopop Ioan Coșa a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și i-a mulțumit maestrului Dorel Vișan pentru prezența în rândul tinerilor studenți din Sibiu.

„Avem cinstea și onoarea de a-l avea în mijlocul nostru pe maestrul Dorel Vișan prin care se deschide acest șir de sărbători închinate Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ocrotitorul nostru. Primiți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu pentru acest eveniment deosebit și ne bucurăm că vă avem printre noi pentru că susțineți Biserica, susțineți cultura, susțineți adevărul și lumina”, a spus părintele protopop Ioan Coșa.

„Omul fără Dumnezeu este nimic”

            În prelegerea sa actorul Dorel Vișan a surprins mai multe aspecte din relația omului cu Dumnezeu, cu universul și cu lumea înconjurătoare. Maestrul a subliniat rolul important al rugăciunii și meditației pentru sănătatea sufletească și trupească, precum și alegerea valorilor autentice într-o lume invadată de non-valorile promovate de mediul online și mass-media.

„Omul este singura creatură care poate să fie în același timp sublim și mizerabil. Nici o altă creatură n-are această stare de funcționare. Omul, plin de contradicții interioare, singurele care-i dau puțină armonie, înălțat și dărâmat de propria lui libertate, se plimbă țanțoș în univers, în mândria propriei lui nimicnicii. Format din trup și suflet, fără să aparțină nici materiei nici spiritului în totalitate, se zbate între acestea două, slab în fața încercărilor vieții și puternic prin creații, dar cu un suflet tainic, pe care nicodată n-o să-l descifreze nimeni pentru că nu avem acces la această taină decât până la un loc. Mi se pare inuman și nefiresc să părăsim această lume fără să coborâm o dată în interiorul nostru, să ne cunoaștem corpul în care locuim și sufletul și mintea care sunt izvorul propriilor noastre nefericiri. Necazul și nefericirea cele mai mari ale omului vin pentru că a întors spatele lui Dumnezeu și omul fără Dumnezeu este nimic, nu se poate descurca singur. Apoi vin prin încălcarea legilor lăsate de Dumnezeu pentru armonia universului. Omul trebuie să trăiască cu aceste legi, în armonie, să nu le supună și să nu le cizeleze. Or omul tocmai acest lucru îl face”, a spus actorul Dorel Vișan.

În ultima parte a conferinței cei prezenți au avut posibilitatea să-i adreseze întrebări actorului legate de cariera sa artistică și despre cele prezentate în prelegere.

La final președinte ASCOR Sibiu, Sergiu Hodaș i-a oferit oaspetelui mai multe daruri, iar participanții la conferință l-au colindat pe marele actor.