Au început Zilele Șaguniene la Sibiu

574

Zilele Șaguniene din acest an au început marți, 27 noiembrie, prin Simpozionul Internațional „Teologii Ardeleni și Marea Unire” desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. La deschiderea lucrărilor a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Simpozionul se desfășoară în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, pe perioada a doua zile. Participă cadre didactice de la facultăți de teologie din țară, din Republica Moldova și din cadrul universităților din Vestul Europei, iar manifestările fac parte din activitățile din cadrul Anului omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

În deschiderea evenimentului academic, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, a urat bun-venit participanților și le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea simpozionului, în preajma manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia.

„Am ales această temă pentru simpozion pentru că Ardealul, prin elitele sale, prin intelectualii săi, dar și prin preoții și credincioșii de rând au avut o contribuție fenomenală la săvârșirea marelui act de la 1 decembrie 1918. Dacă ne uităm la tablourile care străjuiesc această aulă ne putem da seamă că mai mult de jumătate de cei care sunt prezenți aici prin aceste tablouri au contribuit la săvârșirea acestui marea act”, a spus părintele decan.

Biserica și Marea Unire

În cuvântul de binecuvântare IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat importanța unor astfel de manifestări academice prin care este evidențiată contribuția esențială pe care Biserica strămoșească a avut-o în păstrarea unității de neam și de credință, element care a dus la realizarea și proclamarea unirii românilor la 1 decembrie 1918.

„Acest întreg an a fost dedicat acestui ideal pe care l-a rânduit Dumnezeu și l-au pregătit oamenii, iar Biserica a fost un liant puternic, o instituție statornică, care a cultivat dragostea față de țară, legată de dragostea față de Țara de Sus, față de Împărăția Cerurilor. Patriotismul a fost cultivat în cadrul Bisericii, prin instituțiile ei și ne aflăm aici într-un dintre importantele instituții care a format oameni, slujitori ai altarului și slujitori ai Patriei”, a spus ierarhul.

Au urmat mesajele venite din partea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin prorectorul Marian Țiplic, și din partea părintelui academician Mircea Păcurariu, prin intermediul unei înregistrări video.

Participanții la simpozion au avut posibilitatea să vadă o parte din cărțile expuse în cadrul Zilelor Șaguniene prin care sunt evidențiate lucrările culturale și misionare ale marelui ierarh în Transilvania secolului al XIX-lea, expoziția fiind intitulată „Sfântul ierarh Andrei Șaguna cel din carte”.