Binecuvântare arhierească la Brașov

1903

În a doua zi a praznicului Nașterii Domnului credincioșii din Brașov au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a resfințit Biserica „Înălțarea Domnului” din centrul civic și a oficiat aici Sfânta Liturghie. Locașul de cult ridicat pe locul unde s-a dorit construirea unei catedrale a orașului a fost renovat în ultimul an prin schimbarea acoperișului, tratarea și revopsirea lemnului de la exterior, schimbarea pardoselilor, refacerea Sfintei Mese și prin multe alte lucrări de înfrumusețare. Cu ocazia resfințirii locașul de cult a primit și hramul Soborului Maicii Domnului.

În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, cei trei parohi ai bisericii, părintele Ciprian Robu, părintele Axente Cosmin Coșorean și părintele Florin Aurelian Antonescu, precum și numeroși preoți de la bisericile brașovene.

Cinstirea Maicii Preacurate

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre cinstirea Maicii Domnului și ocrotirea adusă omenirii prin mijlocirea sa înaintea Mântuitorului Iisus Hristos.

„Astăzi, soborul credincioșilor o cinstește pe Maica Preacurata. Sfânta Fecioară ne străjuiește din icoana împărătească, îl poartă pe Pruncul ei în brațe și ni-L arată ca mijlocitor. Este cea mai apropiată mijlocitoare pentru noi, este apropiată de noi și este apropiată de Cel pe care L-a purtat în pântece, pe Cel care a luat-o la Sine ca să fie mama mamelor noastre”, a subliniat ierarhul.

La final, părintele Axente Cosmin Coșorean și părintele Florin Aurelian Antonescu au fost hirotesiți iconomi stavrofori. De asemenea, cvintetul „Anatoly” care a dat răspunsurile liturgice a primit distincția „Ordinul Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” ca semn de apreciere a activității de până acum în Biserica străbună. Binefăcătorii bisericii și Adunările și Consiliile parohiale au primit acte de cinstire.

Mulțumirile comunității au venit prin părintele Ciprian Robu, iar la final credincioșii s-au închinat în Sfântul Altar și au cinstit moaștele Sfântului Andrei Șaguna, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

În aceeași zi IPS Mitropolit Laurențiu a participat la tradiționalul concert de colinde de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Aici, ceata Junilor, Irozii și copiii au colindat și au prezentat obiceiurile specifice Țării Făgărașului, în prezența multor credincioși și a unui sobor de preoți din care au făcut parte protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, preoții slujtori în satul făgărășean, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.