Binecuvântare arhierească pentru comunitatea din Tohanul Vechi, județul Brașov

2834

Comunitatea din Tohanul Vechi, județul Brașov, a trăit din nou clipe de mare bucurie duhovnicească. În Duminica a 4-a după Sfintele Paști, Biserica „Înălțarea Domnului” din localitate a fost binecuvântată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, după ample lucrări de renovare și amenajare interioară și exterioară.

Credincioșii au participat în număr mare la slujba de binecuvântare oficiată de ierarh împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, parohul bisericii, Vasile Alexandru Prodea, precum și numeroși alți slujitori ai sfintelor altare.

După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie în cadrul căreia diaconul Vlad Mircea Postolea a fost hirotonit preot pentru Parohia Ormeniș, Protopopiatul Rupea, județul Brașov. De asemenea, tânărul teolog Cristian Ștefan Voinicu a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.

Mulți dintre credincioșii prezenți la sărbătoarea de la Tohanul Vechi au primit în cadrul Sfintei Liturghii împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

„Se tămăduiește cine crede”

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a explicat pe larg învățăturile din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, textul scripturistic prin care s-a prezentat minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda.

„Credința noastră este un act liber. Crede cine vrea, se tămăduiește cine crede. De aceea, acest bolnav i-a răspuns Mântuitorului Iisus Hristos că este neputincios și nu are cine să-l arunce în scăldătoarea de la Vitezda ca să se tămăduiască și altul vine înainte și se vindecă. Mântuitorul Iisus Hristos a împlinit vindecarea slăbănogului și o va face cu fiecare dintre noi dacă ne exprimăm liber credința noastră și nădejdea că lucrera lui Dumnezeu se va împlini cu noi”, a subliniat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii părintele paroh Vasile Alexandru Prodea a fost hirotesit iconom stavrofor. Distincția preoțească primită acum a venit ca semn de recunoștință pentru activitatea pastorală și administrativă din cei șase ani de slujire în Parohia Tohanul Vechi I și pentru obținerea titlului de doctor în Teologie.

Părintele Vasile Alexandru Prodea i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității din Tohanul Vechi și tuturor binefăcătorilor care au făcut posibilă renovarea exterioară și interioară a locașului de cult.

IPS Mitropolit Laurențiu a oferit mai apoi distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” primarului orașului Zărnești, domnul inginer Alexandru Lucian Igrișan, precum și domnului Marcel Butuza. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale și mai multor binefăcători.

Sărbătoarea s-a încheiat cu închinarea la capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.