Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Brașov în Duminica Ortodoxiei

1758

În prima duminică a Postului Mare credincioșii din Brașov au primit binecuvântare arhierească prin Sfânta Liturhie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piața Sfatului. Vechea biserică brașoveană a fost plină de credincioși la slujba arhierească, iar în soborul slujitor s-au aflat protopopul de Brașov și paroh al locașului de cult, Dănuț-Gheorghe Benga, celălalt preot paroh, Cristian Muntean, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii brașovene.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Mădălin Duca a fost hirotonit diacon, iar diaconul Ionel-Iancu Banciu a fost hirotonit preot pentru Parohia Scorei, județul Sibiu.

Chemarea la slujire

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și le-a vorbit credincioșilor despre însemnătatea Duminicii Ortodoxiei, ziua în care ne amintim de biruința dreptei credința asupra ereziei iconoclaste.

„Evanghelia de astăzi ne atrage atenția că suntem chemați la o anumită slujire, la o preoție numită «preoția universală». Evanghelia de astăzi ne prezintă chemarea a doi dintre Apostoli. Mântuitorul i-a chemat și i-a ales pentru o slujire aparte. Filip și Natanael au fost chemați într-un mod special de Mântuitorul Iisus Hristos. Harul lui Dumnezeu, dragostea chemării adresată de Mântuitorul spre Filip l-au cuprins complet și l-au transformat, încât l-au determinat să-l cheme la rândul său pe Natanael să vină și să-l vadă pe Hristos”, a subliniat ierarhul.

Mai apoi ierarhul a oferit un act de apreciere părintelui Nicolae Coman, în vârstă de 90 de ani, ca semn de apreciere a activității pastoral-misionare din cei 67 de ani de preoție și 47 de ani de slujire la biserica brașoveană. Părintele Nicolae Coman i-a mulțumit ierarhului pentru acest act, familiei pentru întregul sprijin și credincioșilor pentru devotamentul față de credința străbună.

IPS Mitropolit Laurențiu a oferit apoi distincția „Crucea șaguniană pentru laici” conf. univ. dr. Ștefan Dimitriu și domnului Tudor Gheorghe Comănița, binefăcători ai Bisericii și credincioșilor din Brașov. Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”  a fost oferit doamnei Ana Vâlceanu și doamnei Viorica Gramatopol, care au sprijinit Arhiepiscopia Sibiului în lucrarea misionară.

Părintele protopop Dănuț-Gheorghe Benga i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea peste comunitatea din Brașov în prima duminică din post, iar la final credincioșii au avut posibilitatea să se închine la o părticică din moaștele Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.