Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din cartierul sibian Turnișor

544

În Duminica a 27-a după Rusalii, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” și „Sfântul Mucenic Mina” din cartierul Turnișor al Sibiului, alături de preoții parohi Ioan Lupu și Gheorghe Negrea.

Se cuvine a spune câteva cuvinte despre această deosebită parohie. Cartierul Turnișor din Sibiu își are originile în satul săsesc Neppendorf, un sat cu populație germanică, o localitate atestată documentar încă din secolul al XIV-lea. În zilele noastre, Turnișorul face parte din cartierele de tineret ale Sibiului. Înainte de a se așeza piatra de temelie, slujbele religioase erau oficiate într-o capelă amenajată în casa unei familii, iar acel lăcaș de cult a adunat comunitatea actuală de credincioși. Timp de trei ani, capela din casa familiei Lupu (o familie cu 10 copii, care locuia într-o casă cu patru camere) a oferit un spațiu pentru capelă, iar aceasta a fost lăcașul de cult al parohiei Turnișor II. În acest spațiu restrâns, credincioșii participau la slujbele religioase, într-o atmosferă duhovnicească deosebită. Capela „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a adunat în jurul ei comunitatea de credincioși, și a rămas până în zilele noastre un simbol al comunității. Cu timpul, capela din casa familiei Lupu a devenit neîncăpătoare. Pe 3 aprilie 1994 Mitropolitul Antonie Plămădeală a oficiat Slujba religioasă pentru piatra de temelie a noii biserici a parohiei. În Sâmbăta Mare din 2012, Înaltpreasfinţitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat lucrările de zidire la biserica nouă. De când părintele Ioan Lupu a venit preot la biserica de aici, alături de părintele Nicolae Comănici, lucrările s-au intensificat, iar acum se lucrează la pictura interioară, Sfântul Altar fiind deja pictat. Biserica este singurul lăcaș de cult sibian închinat Sfântului Mina și, din acest motiv, credincioșii sibieni vin adesea aci pentru rugăciune.

În această parohie pe lângă lucrările de construcție și administrative, există și o intensă activitate pastoral-misionară, fapt concretizat și prin prezența la Sfânta Liturghie a multor tineri și copii care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Părintele Episcop a vorbit credincioșilor despre femeia gârbovă de 18 ani, vindecată de Domnul nostru Iisus Hristos în zi de sâmbătă în sinagogă, ziua de odihnă a evreilor, așa cum este descrisă în pericopa Evanghelică citită în această Duminică. Dumnezeu suferă pentru neputințele, pentru bolile noastre, iar noi nu putem să ne dăm seama cum El ne dorește cu multă ardoare să fim sănătoși atât trupește cât și sufletește. În cuvântul său, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul s-a referit la patima invidiei, care tulbură în special pe cel care o posedă mai mult decât pe cei din jurul lor. De această patimă putem scăpa prin dragoste față de Dumnezeu și de aproapele.

„Vă felicit pentru că mulți dintre dumneavoastră, alături de copii v-ați împărtășit astăzi, și cred că în fiecare Duminică este așa; n-am văzut la nici o biserică așa mulți copii care vin să se împărtășească. Felicit preoții slujitori care învață părinții să vină la biserică împreună cu copii, oferindu-le o educație sănătoasă. Mulțumim Înaltpreasfinţitul nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat ca să vin aici pentru a ne ruga împreună în această frumoasă biserică trimițând Arhierești binecuvântări, și purtându-vă în rugăciunile sale de fiecare dată acolo unde slujește. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți”, a încheiat Preasfinția Sa.

A urmat un scurt concert de colinde al tinerilor din această parohie, dirijați de părintele Ioan Lupu. La final acesta a luat cuvântul mulțumindu-i Părintelui Episcop pentru prezența în mijlocul credincioșilor acestei parohii, invitându-l ca oricând are posibilitatea să vină aici și a oferit din partea acestora o icoană cu „Sfântul Mare Mucenic Mina”, o copie a icoanei pictate din biserică.

Preasfinția Sa a miruit toți credincioșii veniți la slujbă și le-a oferit prin preoții parohi câte o iconiță ca amintire de această frumoasă zi de duminică.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică