Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Ernea, județul Sibiu

3660

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a 6-a după Rusalii în Parohia Ernea, Protopopiatul Mediaș, județul Sibiu. Credincioșii din sat, împreună cu fii satului și numeroșii oaspeți l-au întâmpinat cu multă bucurie duhovnicească pe ierarh, mulți dintre ei îmbrăcând tradiționalele costume populare specifice Văii Târnavelor. Bucuria comunității din Ernea a fost adusă și de binecuvântarea lucrărilor efectuate în ultimii ani la Biserica „Sfântul Nicolae” din sat, un locaș de cult zidit în perioada 1905-1908. În ultima perioadă s-au făcut reparații la acoperiș, s-au efectuat lucrări de izolație și de subzidire, de iluminat exterior, s-au montat centrala termică, un sistem de sonorizare și vitralii.

IPS Mitropolit Laurențiu a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la biserica parohială din Ernea, iar mai apoi a liturghisit pe o scenă amenajată în apropiere de locașul de cult. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, și numeroși slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.

Suferință și vindecare

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea vindecării slăbănogului din Capernaum.

„Păcatele sunt o greutate mare și pot genera chiar neputințe și boli. Nu toate bolile venite asupra noastră sunt cauzate de păcate, dar păcatele noastre pot produce suferințe atât de mari, încât ne putem pierde mântuirea și avem o greutate de purtat în viața aceasta. De aceea, dacă ușurăm sufletul întâi, trupul se vindecă. Avem atâtea slujbe și rugăciuni, avem Taina Sfântului Maslu care iartă păcatele pentru ca trupul să se tămăduiască, iar suferința și bolile venite asupra noastră să fie vindecate de Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”, a subliniat ierarhul.

Părintele Mitropolit i-a felicitat pe credincioșii din Ernea și pe preotul paroh pentru grija deosebită față de biserica din sat și pentru atașamentul față de valorile Bisericii străbune. Ca semn al aprecierii, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit iconom pe părintele paroh Marius-Gheorghe Drăghici și a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, Primăriei orașului Dumbrăveni și mai multor binefăcători.

Părintele paroh i-a mulțumit ierarhului și tuturor celor ce au contribuit în această perioadă la lucrările de reparații și de înfrumusețare a locașului de cult. Părintele Drăghici i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos. La final, toți credincioșii s-au închinat capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Sărbătoarea de la Ernea s-a încheiat la Căminul cultural din sat, unde corul de femei al bisericii a interpretat câteva pricesne, iar copiii din parohie au pus în scenă piesa de teatru religios „Sfântul Prooroc Ilie”.

Autor: Ștefan Mărculeț