Binecuvântare arhierească pentru elevii și profesorii Liceului Teologic din Făgăraș

1761

Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a liturghisit marți, 29 mai, la Biserica „Sfântul Ioan Evanghelistul” a Liceului Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș, cu ocazia sfârșitului de an școlar.

Ierarhul a liturghisit alături de protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, de preotul Vasile Stan și un sobor de preoți profesori ai Liceului Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din oraș. În biserică, alături de doamna directoare a liceului, au fost prezenți absolvenții clasei a 12-a, care l-au avut ca diriginte pe părintele profesor Gheorghe Bica. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de elevi teologi condus de părintele profesor Gheorghe Malene.

Parafrazând un părinte profesor al Facultății de Teologie din Sibiu, PS Ilarion și-a început cuvântul de învățătură spunând că „tinerii sunt înfrumusețarea vieții și a neamului”. De la tineri se așteaptă ca să se preia ceea ce au început înaintașii lor să construiască, ce au gândit aceștia și mai mult să facă și alte lucruri pe care ei încă n-au ajuns să le înceapă. Ierarhul le-a adus aminte tinerilor că Mântuitorul și-a început activitatea misionară la 30 de ani, timp de numai trei ani, și a mustrat pe Sfinții Apostoli spunându-le să lase copii „să vină la Mine căci a unora ca aceștia este Împărăția Cerurilor”. Cel mai tânăr dintre Apostoli, Sfântul Ioan Evanghelistul era mai iubit de Mântuitorul pentru râvna și dragostea lui pentru Domnul Hristos. De asemenea Mântuitorul a înviat din morți doi tineri: pe fiica lui Iair și fiul văduvei din Nain. Apoi ierarhul a oferit ca exemple de tineri care au bineplăcut lui Dumnezeu și care ar trebui să îi mobilizeze și să le îmbunătățească viața în Hristos. Astfel a făcut referire la cei doi buni prieteni Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigore Teologul (care nu știau decât două drumuri: Biserica și Școala), la alți doi buni prieteni Sfinții Ioan Casian și Gherman din Dobrogea de astăzi, care au plecat în Țara Sfântă și Egipt pentru a se îmbunătăți duhovnicește; un alt tânăr cu râvnă pentru Hristos a fost și Sfântul Arhidiacon Ștefan; un alt exemplu mai ales pentru tinerii făgărășeni sunt copiii Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu: Constantin, Ștefan, Radu și Matei care au murit mărturisindu-și credința; Sfântul Ioan Valahul, Sfântul Ioan de la Prislop, au fost alte exemple de tineri Sfinți – modele pentru cei de astăzi. „Căutați să învățați pentru că ce faceți acum este ca o temelie la o casă, dacă temelia este solidă, atunci casa nu poate fi dărâmată. Așa și voi dacă căutați să vă îmbogățiți cu cunoștințe cât mai multe nu vă poate clinti nimeni din viața voastră, puteți să treceți mai ușor peste încercările vieții. Căutați cât mai mult să fiți aproape de Dumnezeu pentru că fără Hristos nu putem face nimic”, a încheiat părintele Episcop Ilarion Făgărășanul.

Recunoștință și aprecieri

Părintele Gheorghe Bica a încheiat cu un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru cei patru ani de studiu, ani frumoși presărați cu foarte multe bucurii și ispite, însă au fost și realizări pe plan educativ. „Ați intrat în clasa a noua copii și iată școala a scos din voi niște adolescenți”, a spus părintele Bica. Părintele a mulțumit profesorilor care au contribuit la formarea tinerilor și de asemenea PS Ilarion Făgărășanul pentru prezența sa în mijlocul elevilor absolvenți și care s-a rugat pentru aceștia și pentru școala din care au făcut parte.

Părintele Episcop a miruit și a împărțit iconițe tuturor iar la final a făcut o fotografie de grup alături de toți tinerii seminariști prezenți.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică