Binecuvântare pentru comunitatea din Budila, județul Brașov

4250

Credincioșii Parohiei Budila, județul Brașov, au primit duminică, 5 noiembrie, vizita pastorală a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Cu această ocazie, ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la Biserica „Sfântul Nicolae” din localitate. Locașul de cult a fost renovat la exterior și la interior prin eforturile comunității parohiale și cu sprijinul autorităților județene și locale. Ierarhul a binecuvântat cu apă sfințită locașul de cult și a sfințit icoanele de pe catapeteasmă și pictura interioară.

După slujba de binecuvântare, IPS Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte starețul Mănăstirii „Sfântul Dimitrie” din Sighișoara, arhimandritul Ghelasie Țepeș, protopopul de Săcele, Sorin Șerban, parohul Daniel Săraru și alți slujitori ai sfintelor altare.

În cadrul Sfintei Liturghii teologul Toader Vintilă a fost hirotonit diacon, iar diaconul Vlad Dumitru Stoica a fost hirotonit preot pentru Parohia Ilimbav, Protopopiatul Agnita, județul Sibiu.

Viața de dincolo

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în care s-a prezentat pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

„Această duminică ne amintește care este menirea noastră pe pământ pentru a putea să ne câștigăm viața de dincolo. Astăzi ni se vorbește în imagini despre rai și despre iad. Astăzi auzim cuvintele «între noi și voi mare prăpastie este» adică între rai și iad, în așa fel încât să nu poată trece cineva dintr-unul în altul. Este duminica în care am ascultat o pildă rostită de Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că El nu-i putea face pe oameni să înțeleagă aceste lucruri decât prin asemănare, printr-un exemplu din viața de toate zilelele pe care l-a transferat în viața de dincolo”, a spus ierarhul.

La final, ierarhul i-a hirotesit iconomi pe actualul paroh, părintele Daniel Săraru și pe fostul paroh, părintele pensionar Ioan Bunea. De asemenea, mai mulți binefăcători au primit acte de cinstire din partea ierarhului ca apreciere pentru jertfa lor din ultima perioadă, depusă la refacere bisericii parohiale. Mulțumirile comunității au fost transmise prin părintele paroh Daniel Săraru.

Credincioșii au avut posibilitatea să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

După Sfânta Liturghie, IPS Laurențiu a sfințit și casa parohială din Budila care a fost renovată recent.