Binecuvântare pentru comunitatea din Cârța, județul Sibiu

4096

În Duminica a 7-a după Paști comunitatea parohială din Cârța, județul Sibiu, a primit vizitat Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul sibian și a oficiat Sfânta Liturghie. Sărbătoarea a fost organizată la un moment jubiliar, când locașul de cult a împlinit 175 de ani de la întemeiere.

În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Avrig, Vasile Gafton, parohul Teodor Cezar Bulgariu și alți slujitori ai sfintelor altare.

În cadrul Sfintei Liturghii teologul Daniel Gheorghe Gâță a fost hirotonit diacon.

Rugăciunea lui Iisus

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu le-a tâlcuit credincioșilor Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat rugăciunea lui Iisus și le-a prezentat mai apoi contribuția Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic la formularea Simbolului de Credință.

„În acest interval de la Înălțarea Domnului și până la Rusalii, în cele zece zile, duminica aceasta a fost rânduită ca să ne amintească nouă prin această Evanghelie tot ceea ce a însemnat lucrarea săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos pentru noi și mai ales mărturia pe care El Însuși o aduce despre Sine. L-au ispitit deseori cei care nu credeau în El întrebându-L cine este, iar El le răspundea că au văzut atâtea minuni care vorbesc de la sine. Iată că acum Mântuitorul le-a descris ucenicilor taina dumnezeirii, le-a explicat o taină pe care n-au putut să o înțeleagă și nici noi astăzi, cu mintea noastră nu o putem înțelege, ci o primim prin credință”, a subliniat ierarhul.

Părintele paroh Teodor Cezar Bulgariu a rostit un cuvânt de mulțumire și de prezentare a lucrărilor de înfrumusețare și renovare exterioară și interioară a locașului de cult și i-a oferit ierarhului în dar o icoană pictată pe sticlă de copiii participanți la cercul de pictură din parohie. Pentru eforturile depuse în ultimii ani la înfrumusețarea locașului de cult și pentru activitățile pastorale și misionare din parohie, în special cele cu tinerii și copiii din sat, preotul paroh a fost hirotesit iconom. Acte de cinstire au primit Adunarea și Consiliul parohiale și Primăria comunei Cârța.