Binecuvântare pentru comunitatea din Viscri, județul Brașov

1243

Credincioșii din Parohia Viscri, județul Brașov, au primit binecuvântare arhierească sâmbătă, 4 mai, când la Biserica „Sfânta Treime” și „Sfântul Efrem cel Nou” din localitate a fost oficiată slujba de sfințire a noii catapetesme și a icoanelor pictate pe zidul exterior al locașului de cult. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Sfințirea noilor podoabe ale bisericii din Viscri a avut loc la împlinire a 100 de ani de la ridicarea bisericii din satul brașovean, un locaș de cult amenajat într-o fostă școală confesională în anul 1919 de comunitata românească de atunci.

În ziua de sărbătoare din acest an, credincioșii din Viscri au îmbrăcat costumele populare specifice acestei părți a județului Brașov și au venit la biserica lor din sat pentru a se bucura de vizita arhierească.

După sfințirea catapetesmei și a icoanelor noi a urmat Sfânta Liturghie. În soborul slujitor au făcut parte protopopul de Rupea, Mircea Comșa, parohul Gheorghe Rășoiu, precum și numeroși slujitori ai sfintelor altare din Protopopiatul Rupea și din alte protopopiate. Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly” din Brașov.

Chemarea la comuniune

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre Săptămâna Luminată, perioadă în care textele evanghelice citite în cadrul slujbelor religioase ni-L descoperă pe Mântuitorul Iisus Hristos ca Fiul lui Dumnezeu venit pe pământ să mântuiască lumea.

„Cea mai aleasă descoperire a Mântuitorului Iisus Hristos și apropierea cea mai mare pe care o avem față de Fiul lui Dumnezeu se realizează prin Sfânta Împărtășanie. Noi nu am pus mâinile pe rănile Mântuitorului Iisus Hristos Cel Înviat, așa cum a făcut-o Sfântul Apostol Toma. El a făcut-o tocmai pentru noi, dar noi avem posibilitatea nu doar să-L vedem pe Hristos, ci să-L luăm cu noi, să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Lui”, a spus ierarhul.

Comunitatea de la Viscri a fost felicitată și binecuvântată de IPS Mitropolit Laurențiu pentru dragostea lor față de biserica din sat, pe care au înfrumusețat-o în ultima vreme. Eforturile depuse de părintele paroh Gheorghe Rășoiu în cei zece ani de pastorație la Viscri pentru ca viața duhovnicească și administrativă a parohiei să fie la înălțimea renumelui de care se bucură localitatea brașoveană, au fost răsplătite prin hirotesirea sa ca iconom stavrofor. IPS Mitropolit Laurențiu a oferit mai apoi distincții autorităților și familiilor de credincioși care au sprijinit lucrările de la biserica din Viscri. Astfel, primarul comunei Bunești, Mircea Pălășan, a primit distincția „Crucea șaguniană pentru mireni”, iar familiile iar familiile Vasile și Marcela Stănică și Eugen și Maria Panait, precum și domnul Dorin Dogar au primit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, precum și numeroși credincioși din Viscri au primit din partea ierarhului acte de cinstire.

Primarul Mircea Pălășan i-a oferit Părintelui Mitropolit titlul de cetățean de onoare al comunei Bunești în această zi de mare sărbătoare.

Părintele Gheorghe Rășoiu i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea din Viscri, precum și tuturor celor care i-au fost alături în toate lucrările pastoral-misionare și administrative din cei zece ani de slujire preoțească la Viscri. Părintele paroh i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Sfântului Efrem cel Nou.