Binecuvântare pentru credincioșii din Apoldu de Jos, județul Sibiu

1219

Biserica „Buna Vestire” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Apoldu de Jos, județul Sibiu, a fost binecuvântată astăzi cu apă sfințită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. În ultimii doi ani, prin eforturile comunității parohiale din Apoldu de Jos, cu sprijinul Primăriei comunei Apoldu de Jos și cu ajutorul binefăcătorilor, au fost făcute mai multe lucrări de renovare și de înfrumusețare.

După slujba de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu a săvârșit Sfânta Liturghie în această biserică, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, parohul Florin Bălășcuță, preotul pensionar Ilie Ludoșan și alți slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a  grupului psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă.

„Bogăția, în sine, nu este ceva rău sau bun. Nu judecă Dumnezeu pe cel bogat de ce este bogat. Bogăția, în sine, este ceva de care ne folosim noi rău sau bine, în scopul mântuirii. Dacă Dumnezeu ți-a dat, a fost generos cu tine, de ce să nu te asemeni și tu lui Dumnezeu? Până la urmă, întreaga noastră viață este o luptă să ne asemănăm cu Dumnezeu”, a spus părintele vicar-administrativ.

„Banca faptelor bune”

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre mesajul Evangheliei citite în această duminică, în care s-a prezentat pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

„Astăzi am primit acel mesaj de a lua aminte că viața aceasta este atât de scurtă și trebuie să știm cum să o trăim. Dacă darurile lui Dumnezeu vin asupra noastră cu prisosință și avem tot ce ne, trebuie să privim și împrejur, pentru că nu ne ducem cu nimic de aici decât cu doi metri pătrați, pe care alții ni-i dau. Se spune că un mare împărat, Alexandru Macedon, a lăsat în testament ca el să fie lăsat cu o mână afară de sicriu pentru a arăta cu n-a luat nimic cu el. Cu ce ne ducem dincolo? Cu ceea ce am agonisit noi printr-un transfer la banca cerului, adică la banca faptelor bune”, a subliniat ierarhul.

În semn de apreciere a activității pastorale și administrative de până acum, preotul paroh Florin Bălășcuță a fost hirotesit sachelar. Părintele Mitropolit a oferit cu acest prilej distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” primarului comunei Apoldu de Jos, domnul Ioan Nicoară. Adunarea și Consiliul parohiale, precum și mai mulți binefăcători au primit din partea ierarhului acte de cinstire.

Biserica „Buna Vestire” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Apoldu de Jos a fost zidită la 1818, în vremea episcopului Vasile Moga. Între lucrările realizate în ultimii doi ani amintim schimbarea pardoselii și înlocuirea stranelor. Părintele paroh Florin Bălășcuță l-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor lucrări și i-a oferit ierarhului în dar o icoană.

Credincioșii din Apoldu de Jos au avut posibilitatea să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ocrotitor al bisericii din satul sibian.