Binecuvântare pentru credincioșii din Brașov în a doua zi de Crăciun

903

A doua zi de praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos i-a adunat în număr mare pe credincioșii din Brașov la Biserica „Înălțarea Domnului” din centrul civic. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, slujitorii locașului de cult și alți slujitori ai sfintelor altare din oraș.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov, iar grupul de copii al bisericii brașovene a oferit la final un moment de colinde tradiționale.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat însemnătatea praznicului Nașterii Domnului și în special a celei de-a doua zi de sărbătoare, când o cinstim pe Maica Preacurata prin care a venit în lume Fiul lui Dumnezeu.

„Evanghelia de astăzi ne arată împotrivirea lui Irod, care ar fi trebuit să se bucure de venirea lui Mesia pentru că făcea parte din poporul lui Israel și propovăduia că îl aștepta pe Mântuitor. Auzind de la cei trei crai de la răsărit vestea făgăduinței, că se va naște un Împărat care va mântui pe Israel, a încercat cu multă viclenie să afle de la ei timpul în care s-a arătat steaua și cu tirania lui a omorât peste 14.000 de prunci în Betleem, de doi ani și mai în jos. Aceste lucruri sunt scoase în evidență pentru noi, cei care ne bucurăm astăzi de împlinirea dragostei lui Dumnezeu în viața noastră, pentru că praznicul a devenit pentru noi o realitate. Noi suntem martori ai acestui sfânt eveniment al Nașterii lui Hristos. Astăzi se adaugă cinstirea Maicii Preacurate care este întruchiparea iubirii lui Dumnezeu în ființa umană, pentru că mama este ființa lăsată de Dumnezeu ca să transmită dragostea ei ființei care se naște ca dar de la Dumnezeu. Sfinții Părinți ne spun că Dumnezeu, pentru a-și arăta dragostea Sa desăvârșită, a luat-o și pe Maica Domnului între cei are își exprimă dragostea față de noi, ca o mijlocitoare a iubirii Sale, pentru că încă de la naștere știa prin descoperire dumnezeiască că El va fi Mântuitorul lumii”, a spus ierarhul.

Părintele Ciprian Robu, paroh la biserica brașoveană i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitate în zi de mare sărbătoare, în al 12-lea an consecutiv în care Părintele Mitropolit a liturghisit aici. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Colinde tradiționale la Sâmbăta de Sus

În aceeași zi IPS Mitropolit Laurențiu a participat la tradiționala seară de colinde organizată la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Aici, copiii din sat au interpretat sceneta „Irozii”, au cântat colinde specifice Țării Făgărașului și au prezentat obiceiurile din satul de la poale de munte.

Părintele Mitropolit a oficiat o slujbă de mulțumire pentru comunitatea din Sâmbăta de Sus și i-a binecuvântat pe toți cei care an de an participă la acest moment în care colindele străbune aduc mângâiere și bucurie în sufletele tuturor.

La seara de colinde au participat protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, preoții slujitori la Sâmbăta de Sus și numeroși alți preoți din Făgăraș și din comunitățile învecinate.