Binecuvântare pentru credincioșii din Brașov

1449

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica a 25-a după Rusalii în Biserica „Sfântul Mina” din Brașov, cartierul Tractorul. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, cei doi parohi ai bisericii, Nicolae Lie și Mircea Leb, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Liturghie arhierească a fost o prelungire a hramului locașului de cult aflat în apropierea Spitalului Tractorul din oraș.

 Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov, iar în cadrul Sfintei Liturghii diaconul Gheorghe Malene a fost hirotonit preot pentru Parohia Făgăraș 6. De asemenea, la Sfânta Liturghie, părintele protopop Dănuț-Gheorghe Benga a vorbit credincioșilor despre viața, virtuțile și minunile Sfântului Mina, ocrotitorul locașului de cult. Un grup de copii din satul Lisa, județul Brașov, însoțiți de cadre didactice de la școala din localitate, au interpretat câteva pricesne.

Tămăduire sufletului și trupului

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Pilda Samarineanului Milostiv și i-a îndemnat pe credincioși să își arate credința prin faptele bune, în special prin cele ale milosteniei față de oamenii aflați în nevoie.

„Mântuitorul a spus această pildă despre Sine. El este Cel care ne cunoaște, ne primește, ne așteaptă, iese în întâmpinarea noastră mai ales atunci când suntem căzuți între tâlhari, adică în păcatele care ne copleșesc, care ne aduc boli sufletești și trupești, care ne aduc o sărăcie spirituală, dar și materială. Așteptăm de la El să vină și știm că El este Cel care în rânduiala Bisericii, prin Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu, tămăduiește sufletele și trupurile noastre”, a subliniat ierarhul.

Mulțumirile preoților și credincioșilor de la biserica brașoveană au venit prin părintele Nicolae Lie, care și-a exprimat recunoștința față de IPS Mitropolit Laurențiu pentru prezența și binecuvântare adusă în preajma hramului. De asemenea, părintele Lie l-a felicitat pe ierarh în numele tuturor pentru împlinirea celor 12 ani de slujire ca Mitropolit al Ardealului, pe 13 noiembrie sărbătorind momentul întronizării în această demnitate bisericească.

Sfințire de troiță la Cazarma Jandarmeriei Brașov

În aceeași zi IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit o troiță din Cazarma Jandarmeriei Brașov. Troița a fost ridicată lângă biserica din cadrul cazarmei, a avut ca model monumentul „Coloana cerului” și a fost ridicat în memoria jandarmilor care au căzut la datorie.

La eveniment a fost prezent prefectul județului Brașov, Marian-Iulia Rasaliu, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Brașov, colonelul Cristian-Elly Paliștan, precum și numeroși jandarmi, militari și oaspeți.

„Fotografia pe care o aveți în față a fost făcută la începutul secolului al XX-lea și o găsim în cartea lui Romulus Vulcănescu intitulată «Coloana cerului», publicată în 1972. Această fotografie a stat la baza acestui monument prin care am încercat o reproducere a ideii și simbolului acesteia, însă cu intenția de a o tranforma în monument. În această fotografie, precum și în reproducerea noastră este reprezentat un monument țărănesc pe care dacă îl contempli ai impresia că timpul curge în sens invers, iar ceea ce se vede este o copie rustică a unei capodopere urbane profesioniste”, a spus colonelul Cristian-Elly Paliștan.

IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe jandarmii brașoveni pentru atașamentul față de Biserica străbună și pentru jertfa lor în menținerea ordinii publice.

„Numirea «Coloana Cerului» este semnificativă. Coloana are putere, ea se înalță, dar când îi spunem «Coloana cerului» simțim nu doar înălțimea, distanța mare spre cer, ci vedem cerul coborât pe pământ, pentru că troița este lângă biserică, iar cupola bisericii exprimă la rândul ei coborârea cerului pe pământ”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

La final Părintele Mitropolit a primit în dar de la comandantul Jandarmeriei Brașov un album foto.