Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Veneția de Jos a fost târnosită

1460

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Veneția de Jos, județul Brașov, a fost sfințită în Duminica a 11-a după Rusalii. Locașul de cult ridicat la 1790 a fost renovat în ultimii patru ani atât la interior cât și la exterior, prin eforturile comunității parohiale conduse de preotul Alexandru Socaciu. Pentru că nu s-au găsit mărturii ale sfințirii locașului de cult de către un arhiereu, biserica veche din satul brașovean a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat slujba de târnosire împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, protopopul de Rupea, Mircea Comșa, parohul Alexandru Socaciu și alți slujitori ai sfintelor altare. Locașul de cult a fost uns cu Sfântul și Marele Mir, stropit cu apă sfințită, iar la interior a fost refăcută Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au așezat moaște. Sfântul locaș a primit acum și hramul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie oficiată de soborul condus de IPS Mitropolit Laurențiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în apropierea locașului de cult, iar credincioșii din sat au participat în număr mare, alături de oaspeți și fii ai satului.

Iertare și iubire

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia duminicală, în care s-a prezentat pilda datornicului nemilostiv.

„Dacă ni se ivesc și nouă astfel de ocazii, să ne aducem aminte în fiecare zi, măcar atunci când spunem rugăciunea «Tatăl nostru», că avem o datorie imensă, o datorie atât de importantă pentru noi de a fi iertată de Mântuitorul Iisus Hristos. Și dacă El ne-a pus această condiție, cât de ușor este ca și noi să iertăm celor care ne greșesc nouă, celor care ne supără. Suntem de foarte multe ori porniți spre o tendință de răzbunare, crezând că avem dreptate și ne cerem dreptatea. Trebuie să ne aducem aminte că cea mai grea povară de purtat pentru cineva este libertatea, pentru că nu avem libertate să facem orice, ci orice trebuie, orice este bine și face bine și celuilalt”, a spus ierarhul.

La final, preotul paroh Alexandru Socaciu a fost hirotesit iconom, iar ctitorii și binefăcătorii locașului de cult au primit acte de cinstire din partea ierarhului.

Părintele paroh a prezentat activitatea administrativă și misionară din cei patru ani în care a slujit la Veneția de Jos și i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare adusă peste comunitate.

Sărbătoarea de la Veneția de Jos a continuat cu sfințirea muzeului tradițional din localitate și a muzeului bisericesc, unde sunt adunate obiecte de patrimoniu, costume populare, icoane vechi și nenumărate obiecte tradiționale.