Biserica din Buzăiel, județul Brașov, a fost sfințită

4080

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a târnosit în Duminica a 24-a după Rusalii Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Parohia Buzăiel, Protopopiatul Săcele, județul Brașov. Locașul de cult din micuța localitate aflată la granița dintre județele Brașov și Covasna a fost ridicat în doar șase ani, prin eforturile comunității și ale mai multor binefăcători. Lucrările de zidire au fost începute în 2010, când comunitatea era păstorită de preotul Vasile Gasparovici, iar din 2014 și până în prezent, părintele paroh Vicu Călin a coordonat întreaga lucrare administrativă și pastoral-duhovnicească de la Buzăiel. În prezent, în biserică se lucrează la pictura murală.

În ziua sfințirii, credincioșii, fii satului și numeroși oaspeți au participat în număr mare la sărbătoarea satului. Cei prezenți au primit binecuvântare cerească prin participarea la slujba de târnosire, de zidire a altarului și de binecuvântare a picturii din Sfântul Altar. Mai apoi, credincioșii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar și să sărute Sfânta Masă și moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Chemarea de a fi recunoscători

Sfânta Liturghie a fost oficiată în curtea bisericii, la un altar de vară. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Săcele, Sorin Șerban, parohul Vicu Călin, fostul paroh Vasile Gasparovici și numeroși preoți din comunitățile apropiate și din Brașov. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Marius Andrei Briscan a fost hirotonit diacon.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a explicat credincioșilor rânduiala târnosirii unei biserici. Ierarhul a tâlcuit apoi Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, prin care ni s-a relatat minunile vindecării femeii cu scurgere de sânge și a învierii fiicei lui Iair.

„Mântuitorul Hristos n-a împlinit nici o minune din dorința de a fi cunoscut și lăudat, pentru că El era Dumnezeu-Omul. În smerenia Sa a biruit și multora le spune să nu spună nimănui nimic, dar mai spune unuia dintre cei vindecați care voia să vină după El să meargă la casa lui și să spună cât bine i-a făcut Dumnezeu. Mântuitorul Iisus Hristos ne adresează chemarea de a fi binecuvântați prin a merge la casele noastre și a spune cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu. Este o chemare sfântă de a fi recunoscători pentru binele primit de la Dumnezeu”, a spus ierarhul.

La final, preotul Vicu Călin și preotul Vasile Gasparovici au fost hirotesiți iconomi. Acte de cinstire au fost oferite Adunării și Consiliului parohiale,  Primăriei Vama Buzăului, precum și mai multor binefăcători. Părintele paroh a mulțumit la final tuturor celor ce au sprijinit lucrările de zidire a bisericii din Buzăiel și i-a oferit ierarhului în dar o icoană.