Biserica din Cața, județul Brașov, a fost sfințită

1637

Mulțimi de credincioși au participat în Duminica a 7-a după Paști la sfințirea Bisericii „Sfânta Treime” din localitatea Cața, județul Brașov. Locașul de cult este un monument istoric restaurat în ultimii ani atât la interior cât și la interior, prin eforturile preotului paroh Gheorghe Varga și ale comunității parohiale și cu sprijinul autorităților locale și județene. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Rupea, Mircea Comșa, parohul Gheorghe Varga și alți slujitori ai sfintelor altare.

Ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a sfințit masa Sfântului Altar în piciorul căreia a așezat moaște și a sfințit pictura veche restaurată din altar și icoanele bisericii.

După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Emanuel Lucian Stupu a fost hirotonit preot pentru Parohia Comăna de Jos, județul Brașov.

Rugăciunea în viața omului

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre însemnătatea sfințirii unei biserici și a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie. IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage preamărind pe Dumnezeu, mulțumindu-I pentru darurile primite și în cele din urmă cerând cele necesare vieții.

„Mântuitorul S-a rugat Tatălui ca într-o rugăciune testament. I-a spus Tatălui: «Părinte, preamărește pe Fiul Tău, precum Fiul Tău Te-a preamărit pe Tine». Când vorbim despre rugăciune noi credem că ea se limitează doar la cerere, la o rugăminte. Dar iată că rugăciunea făcută de Mântuitorul are prioritate, căci ea este de preamărire. Aducem preamărire lui Dumnezeu care este Izvorul tuturor darurilor, Izvorul vieții. El ne-a dat viață, el ne-a dat sănătate, ne ține în viață în ciuda tuturor împotrivirilor noastre”, a spus ierarhul.

Părintele Mitropolit i-a felicitat mai apoi pe toți credincioșii din Cața care au contribuit și au sprijinit refacerea bisericii parohiale. Pentru eforturile depuse în cei 12 ani de păstorire la Cața pentru reînfrumusețarea Bisericii „Sfânta Treime”, zidită la 1816, dar și pentru activitatea misionară și nu numai, preotul paroh Gheorghe Varga  fost hirotesit iconom. De asemenea, Adunarea și Consiliul parohiale, Primăria Cața, Consiliul Județean Brașov și mai mulți binefăcători au primit acte de cinstire din partea ierarhului.

Părintele Gheorghe Varga i-a mulțumit ierarhului pentru vizita pastorală și i-a oferit în dar o icoană a Sfintei Treimi. De asemenea, părintele paroh le-a mulțumit tuturor autorităților, fiilor satului și credincioșilor care au sprijinit lucrările de renovare a locașului de cult.

La final, credincioșii, autoritățile prezente, fii satului și toți oaspeții au avut posibilitatea să se închine în sfântul altar și să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.