Biserica din Fântânele, județul Sibiu, a fost sfințită

733

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Fântânele, județul Sibiu, a fost sfințită în Duminica dinaintea Înălțării Domnului de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Locașul de cult a fost zidit în perioada 1771-1774, iar după lucrările de înfrumusețare din ultima perioadă biserica din localitatea aflată în Mărginimea Sibiului a primit târnosirea. IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir, iar la interior a refăcut masa Sfântului Altar în piciorul căreia a așezat moaște de martiri. Alături de ierarh s-a aflat un sobor de preoți și diaconi în care au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, parohul din Fântânele, Ionuț Mădălin Vlaicu și alți slujitori ai sfintelor altare.

După slujba de sfințire a fost oficiată Sfânta Liturghie, iar credincioșii prezenți în număr mare au ascultat cuvântul de învățătură al ierarhului prin care le-a tâlcuit Evanghelia din această duminică, a vindecării orbului din naștere. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, condus de George Florea.

„Suntem chemați să înțelegem că darul vederii ni l-a dat Dumnezeu nu doar pentru a ne putea descurca, ci pentru ca să simțim Lumina lui Hristos în noi, în sufletul nostru, în inima noastră, în viața noastră, ca și noi să fim fii ai Luminii. Astăzi, cu lumânarea în mână, fiecare dintre dumneavoastră ați făcut această mărturisire că sunteți fii Luminii. A doua învățătură de astăzi este că Mântuitorul Iisus Hristos ne dă Lumina Lui. El este Lumina vieții, deci să trecem la cealaltă Lumină. Este o vorbă în popor, că «este un om luminat». Ce înseamnă să fii om luminat? Înseamnă că cineva a lăsat în mintea lui să se adune tot ceea ce putea să adune mintea omenească venit din afară și să dea și altora lumină”, a subliniat ierarhul.

Distincții și recunoștință

La final, preotul paroh a fost hirotesit sachelar, iar binecăfătorii bisericii din Fântânele au primit acte de cinstire din partea Părintelui Mitropolit. Părintele Ionuț Mădălin Vlaicu le-a mulțumit tuturor credincioșilor și autorităților locale care au sprijinit organizarea acestei zile de sărbătoare și au înfrumusețat locașul de cult. Părintele paroh i-a oferit ierarhului în dar o icoană și i-a mulțumit pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea din Fântânele.

Credincioșii au avut posibilitatea în această zi să intre în Sfântul Altar pentru a se închina și au cinstit racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.