Biserica din Mălâncrav, județul Sibiu, a fost târnosită

6505

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a târnosit Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Mălâncrav, județul Sibiu. Slujba religioasă a fost oficiată de ierarh în Duminica a 18-a după Rusalii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, precum și slujitori ai sfintelor altare din Arhiepiscopia Sibiului și alte eparhii.

IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit locașul de cult la exterior cu Sfântul și Marele Mir și apă sfințită, iar la interior a refăcut Sfânta Masă, a așezat moaște în interiorul acesteia și a înveșmântat-o după rânduiala Bisericii străbune.  Prin slujba de sfințire s-au inaugurat și lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate în ultimii ani prin eforturile preotului paroh Răzvan Andrei Crăciun. Locașul de cult a fost ridicat în 1775 și, pentru că la acea vreme credincioșii ortodocși din Ardeal erau păstoriți de episcopi sârbi în condiții grele impuse de autoritățile habsburgice, biserica din Mălâncrav nu a fost sfințită de un arhiereu. Din 2011, de când părintele Răzvan Andrei Crăciun a fost numit paroh la Mălâncrav, s-au efectuat ample lucrări la biserică, ea redevenind o perlă a locașurilor de cult din această parte a Arhiepiscopiei Sibiului. Acoperișul a fost schimbat, s-a refăcut exteriorul locașului, s-a construit un pridvor, s-au înlocuit geamurile și ușile, s-a restaurat pictura interioară și s-a rezidit Sfânta Masă.

Autor: Ștefan Mărculeț

După slujba de sfințire, credincioșii veniți în număr mare la sărbătoarea satului au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar și să se închine, cinstind și moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anatoly” din Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Florin Viorel Savu a fost hirotonit preot pentru Parohia Valea Lungă, Protopopiatul Mediaș.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre chemarea Evanghelie de a deveni mărturisitori ai lui Hristos în lume, așa cum Apostolii au fost chemați să devină pescari de oameni.

„Minunea pescuirii a făcut-o Mântuitorul Iisus Hristos pentru a-i câștiga pe acești oameni care aveau statornicie, perseverență, pe lângă experiența lor. Le mai trebuia ceva în plus și anume să vadă că, dacă ridică ochii către cer și se roagă lui Dumnezeu, chiar și imposibilul poate deveni posibil. Este foarte important răspunsul pe care l-a dat Sfântul Apostol Petru: „Ieși de la mine, Doamne, că sunt om păcătos”. Și noi ne aflăm în astfel de situații, dar dacă înțelegem că această chemare pe care ne-o face Hristos este spre binele nostru și spunem că deși mulți ne spun că suferința noastră nu poate fi depășită, trebuie să spunem că doar cu nădejdea în Dumnezeu putem trece peste orice încercare. Dacă avem încredere în Mântuitorul Hristos și ne rugăm Lui cu toată ființa noastră, dacă facem ceea ce ne cere El nouă, adică să fim mulțumitori, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră, atunci putem să trecem peste toate”, a spus ierarhul.

La final, preotul paroh Răzvan Andrei Crăciun a fost hirotesit iconom, ca semn de apreciere a activității pastorale și administrative de la Mălâncrav. Consiliul și Adunarea Parohiale, precum și Primăria comunei Laslea au primit acte de cinstire din partea ierarhului. Mai mulți binefăcători ai parohiei au primit la rândul lor acte de cinstire din partea Părintelui Mitropolit.

Părintele paroh a prezentat în cuvântul său toate lucrările efectuate la biserică și a mulțumit tuturor celor care i-au stat aproape în această misiune de a reface locașul de cult. Părintele Crăciun i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarra adusă peste comunitatea din Mălâncrav și i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului.