Biserica din Porumbacu de Jos a fost sfințită

2560

În Duminica dinaintea praznicului Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a sfințit biserica din Parohia Porumbacu de Jos, Protopopiatul Avrig, județul Sibiu. Locașul de cult cu hramul Adormirii Maicii Domnului a fost zidit în perioada 1850-1854, dar nu a fost târnosit de un arhiereu. În ultimii ani, prin eforturile comunității păstorite până anul acesta de preotul Ionuț Popa, iar de scurt timp de preotul Constantin Avram, au avut loc mai multe lucrări de înnoire și înfrumusețare.

În ziua sfințirii ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir, a sfințit Sfânta Masă și interiorul bisericii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă în curtea bisericii. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Avrig, Vasile Gafton, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Între oaspeții de la Porumbacu de Jos îl amintim pe prefectul județului Sibiu, Lucian Radu.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Constantin Ivan a fost hirotonit preot pentru Parohia Sărata, județul Sibiu.

Credință și dăruire

La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe fostul paroh de la Porumbacu de Jos, preotul Ionuț Popa, actualul preot capelan al unității militare din Cincu, județul Brașov. De asemenea, actualul paroh de la Porumbacu de Jos, preotul Constantin Avram, a fost hirotesit iconom. Acte de cinstire au primit primarul Ion Strava, Consiliul local, precum și Consiliul și Adunarea parohiale.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat pe credincioși să continue pregătirea prin post și rugăciune pentru întâmpinarea praznicului Adormirii Maicii Domnului.

„În Evanghelia de astăzi am văzut cum un tată a venit la Mântuitorul Hristos și L-a rugat să-i vindece fiul lunatic. A stăruit mult și i-a spus că l-a adus ucenicilor, dar aceștia nu l-au putut vindeca. Mântuitorul i-a răspuns că dacă el crede cu adevărat, acest lucru este cu putință. Ne amintește Biserica astăzi, prin această Evanghelie, că cel mai mare dușman al vieții noastre este diavolul. Nu este un simplu potrivnic, ci dorește să împiedice orice lucrare făcută spre slava lui Dumnezeu și binele nostru. Adesea dăm vina pe diavol pentru multe dintre lucrurile rele pe care le facem noi. Ucenicii au urmărit dacă Mântuitorul îl vindecă pe copilul lunatic, iar apoi L-au întrebat de ce ei nu au putut să-l vindece. Mântuitorul le-a răspuns că acest soi de diavoli nu iese decât cu post și rugăciune. Iată că și noi suntem acum în perioada de post pentru Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai frumoase perioade duhovnicești din timpul anului bisericesc”, a subliniat ierarhul.

Credincioșii prezenți la sărbătoarea satului sibian au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar și să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.